Automatizovaná očista a dezinfikování paznehtů

Již několik let jsou na trhu k dispozici zařízení na omývání paznehtů dojnic, které by měly zlepšit celkovou hygienu paznehtů snížením infekčního tlaku a infekčních nemocí jako dermatitis digitalis a interdigitalis. Němečtí vědci Dr. Andrea Fiedlerová, Stefanie Maierová a Dr. Bernard Haidn z LfL Bayern provedli první vědecky fundované šetření účinnosti těchto zařízení.

Výrobci koncipují tato zařízení speciálně k očistě paznehtů a následnému nebo kombinovanému použití biocidů. Jedním z takových zařízení je Devio Klauenhygienesystem Liesl K1, které bylo testováno ve dvou zemědělských podnicích. Čištění a hygienizace paznehtů probíhá ve dvou fázích. Po vstupu dojnice do zařízení probíhá sprchování paznehtů po dobu maximálně 3 minuty. Použitá voda se shromažďuje ve speciální nádrži pod pohybovou chodbou, kde je přefiltrována a může být opětovně použita. Jako bioxid se využívá 25% peroxid vodíku stabilizovaný ionty stříbra v kombinaci s 5% kyselinou peroctovou.

Výsledky:

Zařízení by mělo být zásadně instalováno v oblasti před čekárnou. Jen tak dojnice s očištěnými paznehty profitují z aplikace biocidu.

Díky očistě a dezinfikování paznehtů Agilosanem P5 (7 %) dvakrát denně bylo 3 týdny po začátku pokusu relativní riziko vzniku onemocnění dermatitis digitalis u zvířat kontrolní skupiny (bez čištění a dezinfikování) 1,8x vyšší než u dojnic z pokusné skupiny.

S ohledem na stádium sanace lézí byla šance, že se končetiny trpící dermatitis digitalis u krav z pokusné skupiny začnou uzdravovat 8x vyšší než ve skupině kontrolní.

Po vysazení účinného dezinfekčního prostředku začal u dojnic opět významně stoupat procentický poměr nemocných dojnic a blížil se výchozím hodnotám. Kontrolní skupina zůstala konstantně „špatná“. Čištění paznehtů pouze cirkulující filtrovanou vodou v zařízení Liesl K1 očividně nebyla schopná zlepšit situaci ohledně výskytu dermatitis digitalis. Hodně závisí také na vnějších okolnostech jako je počasí, hygienický status pohybových ploch, stav hygieny a komfortu v lehacích boxech.

Pokračování dezinfikování paznehtů po koupeli přinesl v průběhu experimentu vnímavým zvířatům opět významné zlepšení zdravotního stavu jejich končetin. Nově naskladněná zvířata v podniku naproti tomu na začátku bojovala s těžkými lézemi dermatitis digitalis.

Čisté paznehty jsou podstatným předpokladem účinnosti pečujících prostředků. Dokonalá očista paznehtů u posuzovaného systému je základem pro následné použití biocidů. Jen oplachování filtrovanou vodou nemá dostatečný profylaktický účinek v podnicích postižených výskytem DD. Hygiena paznehtů může díky automatizovanému systému očisty paznehtů být faktorem boje v podnicích bojujících s DD jedině za předpokladu, že zde probíhá pravidelně úprava paznehtů - minimálně 3x za rok, kontrola komfortu a optimální sledování zvířat.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info