Ministr Fuksa: Lesy ČR budou vzorovou firmou, nikoli černou ovcí

Připravovaný tendr Lesů ČR bude podle Transparency International maximalizovat výnos Lesů ČR. Vyhlášen bude v dubnu.

Transparency International (TIC) v předložených dokumentech neshledala nic, co by nepřiměřeně omezovalo konkurenční soutěž a působilo diskriminačně. Zvolená metoda veřejné zakázky nepochybně ovlivní podobu trhu, ale vše nasvědčuje tomu, že bude maximalizovat příjem Lesů České republiky. Uvádí to dnešní společné prohlášení Ministerstva zemědělství a TIC, které poskytlo Lesům ČR poradenství při zpracování veřejné zakázky. Veřejnou zakázku na těžbu a další práce ve státních lesích od roku 2012 vyhlásí Lesy ČR v dubnu.

"Vypracování koncepce a příprava tendrů podle ní je významným krokem k tomu, abychom naplnili můj cíl udělat z Lesů ČR firmu, která bude vzorem a nikoli černou ovcí státní správy. Minulých deset let žádná taková koncepce nevznikla a mechanismus zadávání zakázek byl připraven podnikem mimo dohled veřejnosti a médií. S touto praxí jsem skončil,"shrnul ministr zemědělství Ivan Fuksa.

"Transparency International v předložených dokumentech neshledala nic, co by nepřiměřeně omezovalo konkurenční soutěž a působilo diskriminačně. Zvolená metoda veřejné zakázky nepochybně ovlivní podobu trhu, ale vše nasvědčuje tomu, že bude maximalizovat příjem Lesů České republiky,"stojí ve společném prohlášení Ministerstva zemědělství a Transparency International. "Hospodaření Lesů České republiky a především těžební tendry jsou velmi závislé na kvalitě kontrolního systému. Bude proto záležet na tom, jak se tento systém bude uplatňovat," uvedl ředitel TIC David Ondráčka. Záměr posílit kontrolní mechanismy ministr Fuksa avizoval od počátku projednávání Dřevěné knihy. Transparency International bude veřejné zakázky nadále sledovat.

"Ještě nemáme hotovo, Lesy ČR musí dopracovat kompletní tendrovou dokumentaci. Musíme posílit kontrolu, tak jak jsme si to v Dřevěné knize naplánovali. Musíme dohlédnout na to, aby dobré záměry nekazilo lajdáctví a nepoctivost lidí a firem uvnitř systému. V každém případě jsme ale dnes udělali velký krok kupředu," uzavřel ministr Fuksa.

Základním pilířem koncepce hospodaření v Lesích ČR je takzvaná Dřevěná kniha. Počítá s každoročním vypisováním pětiletých veřejných zakázek na těžbu ve státních lesích, konat se mají vždy jen na pětině území. Tendry mají mít podobu takzvaných komplexních zakázek. Jejich vítězové mají provádět jak pěstební práce, tak dřevo těžit a dále jej i prodávat. Pětinu vytěženého dřeva budou muset nabídnout prostřednictvím burzy či aukcí, aby se dřevo dostalo i na menší zpracovatele. Jedna desetina území má být vyhrazena pro malé těžaře.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info