Ministr navštívil Plzeňský kraj

Ministr Tomáš Chalupa navštívil město Plzeň a chráněnou krajinnou oblast Český les. Při své cestě jednal s místními představiteli a starosty Plzeňského kraje, prohlédl si teplárnu, která spaluje biomasu, a navštívil unikátní místa Českého lesa i pohraničí.

Ministr se na úvod cesty zúčastnil sněmu Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje. Ve své prezentaci starostům představil nejaktuálnější informace o programu Zelená úsporám a způsob, jakým bude Ministerstvo životního prostředí dál v řešení problémů postupovat. Tomáš Chalupa seznámil starosty i s aktuálně otevřenými výzvami Operačního programu Životní prostředí (OPŽP).

Tomáš Chalupa jednal s primátorem města Plzně Martinem Baxou a sešel se i s hejtmanem Plzeňského kraje Milanem Chovancem. Spolu mluvili o starých ekologických zátěžích nebo Národním parku Šumava.

Ministr s delegací následně navštívil plzeňskou teplárnu. Plzeňská teplárenská a.s. zásobuje teplem 40 tisíc domácností, od roku 2003 spoluspaluje biomasu s uhlím. V roce 2010 uvedla do provozu tzv. „zelený blok“, což je zařízení na výrobu energie z biomasy o tepelném výkonu 35 MWt.

„Plzeňská teplárna je skvělým příkladem optimálního postoje k obnovitelným zdrojům energie,“ řekl ministr Tomáš Chalupa. „Po necelém roce od spuštění zeleného bloku je zřejmé, že dochází k významným úsporám spotřeby uhlí a tedy i ke snižování množství znečišťujících látek. Vnímám to jako důležitý krok ke zlepšování kvality ovzduší a stavu životního prostředí na Plzeňsku,“ dodal ministr.

Odpoledne ministr navštíví Chráněnou krajinnou oblast Český les, a to oblast Kateřinského a Nivního potoka, kde žije bobr evropský. Dál bude delegace pokračovat po Naučné stezce Vodní svět, kde se nachází unikátní vodní ekosystému Českého lesa. V přírodní rezervaci Podkovák se pak ministr seznámí s fenoménem rašelinišť Českého lesa.

Svou návštěvu ministr životního prostředí zakončí ve Staré knížecí Huti. Cestou podél bývalé železné opony si připomene zaniklé obce a Národní přírodní památku Na požárech, která byla zřízena na ochranu tetřívka a rašelinných a podmáčených lučních společenstev.

Zde si můžete prohlédnout fotogalerii z návštěvy ministra Tomáše Chalupy v Plzeňské teplárně.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info