Mezinárodní obilnářské fórum v prosinci 2010 v Austrálii

Ve dnech 7. – 9. prosince 2010 se v australském Perthu konalo mezinárodní obilnářské fórum (a 32. výroční zassdání IGC), na němž Mezinárodní rada pro obiloviny (IGC) předpověděla, že v r. 2010-11 nastane napjatá situace v dodávkách pšenice, kukuřice a ječmene, které budou zaostávat za předpokládanou spotřebou. Na druhé straně však pomalý růst průmyslového využívání obilovin, především kukuřice na etanol v USA, sníží meziroční růst spotřeby z loňských 2 % na 1,5 %.

Na jednání byl zdůrazněn vliv cen, které v době od posledního setkání v červnu 2010 významně vzrostly, a vliv nestálosti trhu. Nejpodstatnější příčinou však je snížení dodávek ze Společenství nezávislých států, především Ruska. Očekává se snížení dodávek na ca 30 mil. t pšenice a ječmene hlavně do USA, EU a Argentiny.

Ačkoli špatné počasí v létě 20100 v Austrálii mělo vliv na výši sklizně v západní části a zhoršení kvality ve východních oblastech, byla celková výše sklizně pšenice v Austrálii rekordní.

Světový obchod s obilovinami dosáhl 241 mil. t, nepatrně více než předešlý rok. Obchod s pšenicí se snížil, ale to bylo vyrovnáno většími dodávkami kukuřice.

Vzhledem k tomu, že během minulých tří let došlo ke zvýšení zásob obilovin o 120 mil. t, očekává se jejich snížení o 60 mil. t (polovinu z toho bude tvořit kukuřice).

Pro rok 2011-12 se počítá s rozšířením ploch pšenice o 2 %, částečně kvůli vyšším cenám, ale také v důsledku extrémního počasí v Kanadě a Rusku v tomto roce. Plocha osetí kukuřicí v USA bude záviset na cenové relaci se sójou.

Pokud se posuzují dodávky a spotřeba veškerých obilovin (kromě rýže), tak bez ohledu na problémy s počasím je skutečné množství obilovin, které je k dispozici, větší než bylo před rokem odhadováno. Horší situace je u kukuřice.

Pro období od nynějška do r. 2015-16 se odhaduje růst roční růst obchodu s obilovinami (bez rýže) o 2 %. Pokud jde o rýži, očekává se, že dodávky a spotřeba budou v rovnováze. Zásoby se budou mírně zvyšovat a také se bude s růstem populace zvyšovat spotřeba (asi p 5 mil. t), hlavně v Africe a Asii.

Příští zasedání IGC se koná 7. června 2011 v Londýně.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info