Souhrn událostí uplynulého dne – 8. 4. – 10.4. 2011

MZe: Tuzemští pěstitelé letos nesníží plochy se zeleninou

Tuzemští pěstitelé letos zřejmě nesníží plochy osázené zeleninou, které se v předchozích letech kvůli klesajícími odbytu výrazně zmenšily. Důvodem je rostoucí poptávka po kvalitní zelenině vypěstované v Česku, jejíž spotřeba se postupně zvyšuje. Vyplývá to z údajů ministerstva zemědělství a Zelinářské unie Čech a Moravy. Loni se celková sklizňová plocha zeleniny meziročně snížila zhruba o tři procenta na 13.396 hektarů. Pole profesionálních pěstitelů zabírala 8583 hektarů, zbylých necelých 4813 ha představovala odhadovaná plocha, na níž pěstovaly zeleninu domácnosti.

Češi začali opět nakupovat českou zeleninu

Teplé březnové počasí přálo pěstitelům, kteří vysadili rané druhy zeleniny a brambor. Podle odhadu Zelinářské unie Čech a Moravy je rozsah osázených polí stejný jako loni. Tím by skončil trend z minulých let, kdy jich postupně ubývalo. V poslední době totiž vzrostla poptávka po kvalitní, české zelenině. Mezi nejoblíbenější druhy zeleniny patří v současné době ty, které nevyžadují náročnou kuchyňskou úpravu. „Lidé věnují vaření méně času než dřív, proto roste poptávka po kedlubnách, ředkvičkách, paprikách, chřestu, salátu a rajčatech.

Zemědělci v ČR chtějí od EU lepší nastavení dotací

Evropská unie nyní projednává novou společnou zemědělskou politiku, která bude platná po roce 2013. Pro české zemědělce je to šance pro vyjednání lepších podmínek. Nejen o dotacích, ale také o budoucnosti evropského zemědělství v kontextu ochrany životního prostředí se nyní v Evropě diskutuje.Aktuálně probíhající debata o budoucnosti evropského zemědělství, konkrétně o Společné zemědělské politice EU po roce 2013 se ale točí spíš kolem ekonomických otázek než ekologických.

Farmářské trhy - letos druhým rokem

Státní veterinární správa ČR vnímá se sympatiemi tradiční prodej potravin živočišného původu, který byl nyní znovu objeven. Ano jde o způsob, kterému se dnes říká „farmářské trhy“. I takovýto prodej má svá pravidla. Například, probíhá-li na schválených trzích a tržištích, vykonávají zde dozor inspektoři místně příslušných krajských veterinárních správ. Proto SVS ČR sepsala desatero zásad, které jsou zveřejněny také na jejích webových stránkách www.svscr.cz a to včetně letáku k volnému stažení.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info