Ministerstvo zemědělství bude spolupracovat s českými nábytkáři

První náměstek ministra zemědělství Roman Boček se sešel s vedoucími představiteli dvou největších českých nábytkářských organizací: Asociací českých nábytkářů a Klastrem českých nábytkářů. Z jednání vzešla dohoda o spolupráci v několika oblastech.

Prvním okruhem jsou konzultace ohledně dopadů koncepce hospodaření Lesů ČR (tzv. Dřevěné knihy) a z ní vycházejících tendrů. Asociace i Klastr českých nábytkářů akceptují rozhodnutí Ministerstva vypsat tendry v dubnu 2011. „Dřevěnou knihu, a to především část věnovanou tendrům posouzenou Transparency International, vnímáme jako posun vpřed oproti předchozí organizaci prací v lese a obchodu se dřevem“, uvedl Radek Brychta, předseda Klastru českých nábytkářů. Obě nábytkářské organizace vytvoří po dohodě s Ministerstvem expertní skupinu, která bude sledovat naplňování koncepce Dřevěné knihy včetně dodržování navržených kontrolních mechanismů při tendrech a pravidelně bude informovat Ministerstvo o jejím vlivu na jejich obor. Expertní skupina předá Ministerstvu konkrétní podněty na zlepšení koncepce hospodaření Lesů ČR především v oblasti dopadů Dřevěné knihy do rozvoje regionálního podnikání a zaměstnanosti v oblasti lesního hospodářství a navazujícího dřevozpracujícího a nábytkářského průmyslu.

Druhým diskutovaným okruhem byl vliv dotací na energetické využití biomasy na dostupnost suroviny pro dřevozpracující průmysl. Klastr a Asociace českých nábytkářů připraví pro Ministerstvo podklady analyzující situaci. Ministerstvo zemědělství i nábytkáři se shodují na tom, že by značné investice České republiky a jejích občanů do podpory obnovitelných zdrojů neměly současně vážně poškozovat zpracovatele dřeva.

Ve třetím okruhu diskuse se zástupci Ministerstva a českých nábytkářů shodli na potřebnosti společné propagace výrobků ze dřeva, jako domácí a obnovitelné suroviny, tak, jak je to obvyklé v řadě zemí EU.

Tereza M. Dvořáčková

tisková mluvčí MZe

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info