Souhrn událostí uplynulého dne – 11. 4. 2011

Agrofert Holding koupil společnosti Animalco a Procházka holding

Společnost Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše koupila firmy Animalco a Procházka holding, které jsou významnými hráči v tuzemském masném průmyslu. ČTK to dnes sdělilo vedení Agrofert Holdingu, hodnotu transakce neuvedlo. Obě fúze letos v lednu povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, podle kterého obě akvizice nenaruší hospodářskou soutěž zejména s ohledem na relativně nízký nárůst tržního podílu Agrofertu.

Ivan Fuksa je člověkem na svém místě

Ač je agrární komora nepolitickou profesní organizací, velmi pečlivě a pozorně sledujeme dění spojené s politickým vývojem a určité snahy o reorganizaci české vlády. V této , pro nás tak klíčové době, kdy se rozhoduje v EU , jejíž jsme součástí, o konečné podobě reformy společné agrární politiky, nám nesmírně záleží na zachování kontinuity ve vyjednání za naší stranu. Jde o prosazení výhodných podmínek pro české zemědělce, kteří dosud byli diskriminováni.

Češi milují tuzemskou zeleninu, pozor na podvodníky

Čechům zřejmě začala opět chutnat zelenina vypěstovaná na domácí půdě. Aspoň tak usuzuje Zelinářská unie Čech a Moravy, podle níž byl letos osázen stejný rozsah polí jako loni. Zastavil se tak trend z minulých let, kdy zemědělci pěstování zeleniny kvůli nedostatku poptávky spíše utlumovali. Nejžádanější jsou přitom ty druhy, které nevyžadují náročnou kuchyňskou úpravu. „Lidé věnují vaření méně času než dřív, proto roste poptávka po kedlubnách, ředkvičkách, paprikách, chřestu, salátu a rajčatech.“

Hugo Jelínek zahájil svými vynálezy novou etapu výroby cukru

Český průmyslník Hugo Jelínek, od jehož úmrtí uplyne 10. dubna 110 let, zahájil svými vynálezy novou etapu technologie výroby cukru. Jeho způsob čistění řepné šťávy, takzvaná saturace, i další objevy vedly ke zkvalitnění cukru a úspěch slavily po celé Evropě. Jelínek se narodil 31. března 1834 v Lokti v rodině stavitele a studoval na pražské technice. Svou odbornou kariéru zahájil v cukrovaru v Křimicích a v roce 1863 zavedl ve vysočanském cukrovaru svůj způsob čištění řepné šťávy.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info