Mimořádné kontroly ÚKZÚZ v oblasti krmiv

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský zveřejnil zprávu (prohlášení) pod názvem „Mimořádné kontroly ÚKZÚZ v oblasti krmiv v souvislosti s průnikem dioxinů do potravinových produktů“, ve které informuje o mimořádné akci zaměřené na záchyt dioxinů v krmivech v souvislosti s výskytem dioxinů v krmných směsích vyrobených v Německu.

V rámci této kontrolní akce bylo ústavem provedeno celkem 114 kontrol bez zjištěných porušení, při nichž bylo odebráno celkem 11 vzorků krmiv nebo surovin pro jejich výrobu na stanovení obsahu dioxinů. U žádného ze vzorků nebyl překročen maximální povolený limit stanovený vyhláškou.

ÚKZÚZ zaměřil mimořádné kontroly na kontrolu výrobců (dodavatelů) krmných tuků, kontrolu významných chovatelských podniků v příhraniční oblasti zaměřenou na používání krmiv nebo surovin z dovozu ze SRN (kontroly byly postupně rozšířeny na celé území České republiky), a také na kontrolu dovozu tuků ze třetích zemí používaných k výrobě krmiv.

Vzhledem ke skutečnostem, že kontaminace krmiv nebyla v Česku prokázána a žádný z 11 analyzovaných vzorků nepřekračuje maximální stanovený limit, ÚKZÚZ až do zjištění nových skutečností z německé strany prozatím cílené kontroly a odběry vzorků na stanovení dioxinů omezuje.

Ústav bude i nadále pokračovat v prověřování případných rizik kontaminace dioxiny při pravidelných úředních kontrolách výrobců, dovozců, dodavatelů krmiv a chovatelů zvířat a v případě podezření na kontaminaci bude odebrán úřední vzorek ke stanovení dioxinů.

Podrobnější informace můžete najít na webových stránkách Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info