Kvalita potravin? V každé členské zemi jiná

Výsledky testování složení potravin a nápojů světově známých nadnárodních koncernů, které provedla Asociace spotřebitelů Slovenska, odhalily, že kvalita výrobků jako je například Coca Cola nebo káva Jacobs, je v „nových“ členských zemích horší než třeba v Rakousku či Německu. Informace o tom přinesl slovenský EurActiv.

Není cola jako cola. I tak by se daly shrnout závěry, k nimž po testování kvality vybraných potravinářských výrobků známých značek v osmi členských zemích (Německu, Rakousku, České republice, Slovensku, Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku) dospěla Asociace spotřebitelů Slovenska.

Ukázalo se totiž, že kvalita potravin a nápojů, kterou zkoumal Státní veterinární a potravinový ústav v Bratislavě, je v těchto zemích rozdílná.

„Produkty, u nichž se prokázala nižší kvalita, byly určeny pro tzv. nové členské země EU,“ uvedl Miloš Lauko, předseda sdružení. „Nestalo se, aby nižší kvalitu měly výrobky, které byly určeny pro německý nebo rakouský trh,“ dodal.

Kromě v úvodu zmíněné Coca Coly testováním prošel i černý a červený pepř značky Kotanyi, instantní káva Nescafé Gold, zrnková káva Jacobs Kronung, káva Tchibo Espresso nebo čokoláda Milka.

Nejlépe ze všech si vedla právě naposledy zmíněná cukrovinka, která je do všech zkoumaných zemí distribuována ve stejné kvalitě. To se ale nedá říct o pepři rodinného koncernu Kotanyi. Ve vzorku balení, které bylo zakoupeno v Bulharsku, byl objeven vyšší podíl rozdrcených a poškozených kuliček koření než v ostatních zemích.

V balíčku koření, které se prodává Bulharům, Rakušanům a Maďarům, byla zase naměřena o něco vyšší vlhkost, než jak udávají normy.

Výrobce koření se ale všem nařčením brání. „Máme jediný standard, který musí splňovat všechny naše produkty. Objevené nesrovnalosti lze vysvětlit jedině rozdílným množstvím přírodní suroviny, rozdílnou dobou výroby (…) a rozdíly v úrodě,“ řekla EurActivu Elisabeth Voltmer ze společnosti Kotanyi.

„Naše produkty jsou přírodní produkty, jejichž kvalita je ovlivňovaná i klimatickými podmínkami. Snažíme se s tím vypořádat, co nejlépe to jde. V žádném případě nejsou tyto rozdíly důkazem toho, že kvalita produktů je jiná,“ dodala.

Je to cola nebo ne?

Překvapení způsobil vědcům i oblíbený nápoj Coca Cola. V lahvích, které jsou k dostání na slovenských, maďarských, bulharských a rumunských regálech, byla objevena přítomnost izoglukózy, jež se vyrábí z kukuřice. „Pravá“ cola, kterou se mohou osvěžit nakupující v Německu, Rakousku, Polsku či také v České republice, má ale obsahovat sacharózu – cukr, který se získává z cukrové řepy nebo z cukrové třtiny.

Asociace se domnívá, že za tím stojí snaha ušetřit, jelikož výroba izoglukózy je mnohem levnější.

Zástupce společnosti Zdeněk Vilímek důvod nevidí v ceně, ale v technologii výroby. „Náš závod v Lúke u Piěšťan je vybavený na výrobu nápoje z tekutého fruktózovo-glukózového sirupu. Nemůže zpracovávat krystalový cukr,“ vysvětlil slovenskému deníku SME.

„Naše výrobky jsou vyráběny ve stejně vysoké kvalitě po celé Evropě a celém světě na základě 125 let staré receptury. V některých zemích používáme rozdílné druhy sladidla, ale to nemá žádný dopad na kvalitu produktu,“ řekl EurActivu Ibolya Szabo z vysokého managementu Coca Cola Europe a poukázal na to, že izoglukóza se používá i pro výrobu nápoje ve Spojených státech.

Výsledky celého testování předložila slovenská spotřebitelská asociace eurokomisaři pro zdraví a spotřebitelskou politiku Johnu Dallímu během jeho nedávné návštěvy Slovenska.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info