K oslavám Dne Země se připojují i Lesy ČR

Již tradičně si i v České republice připomínáme 22. dubna Den Země, svátek naší pla­nety, která jediná ze všech pla­net sluneční soustavy umožňu­je existenci života - lidí, živo­čichů a rostlin. K tomuto svát­ku se tradičně připojují také Lesy ČR. V moderním pojetí by měl Den Země lidi upozornit na dopady ničení životního prostředí a rozvíjející diskuzi o možných cestách řešení.

Den Země slaví od roku 1971 také Organizace spojených národů. První Den Země byl však slaven v americkém San Francisku již v roce 1969. V roce 1990 se k Americe připojil zbytek světa a 22. duben se stal Mezinárodním dnem Země.

Není bez zajímavosti připomenout, že Organizace spojených národů (OSN) vyhlásila rok 2011 Mezinárodním rokem lesů (International Year of Forests - IYF). Cílem akcí uskutečněných pod hlavičkou tohoto roku je připomenout veřejnosti význam lesů a lesního hospodářství pro společnost. Ústředním mottem roku je „Lesy pro lidi”. K veřejnosti se dostanou informace vysvětlující vliv lesů na stav klimatu, vliv lesů na kvalitu vody a ovzduší, význam dřeva jako obnovitelné suroviny, význam péče o les a další témata.

Lesy ČR u příležitosti Dne Země spolupořádají nebo se účastní na území ČR několika zajímavých akcí:

Tradiční akci Den s Lesy ČR pořádá již tuto sobotu 16. dubna v Železných horách Lesní správa LČR Nasavrky. Začátek akce je v 9.30 hodin v areálu letního tábora Běstvina, který se nachází v obci stejného jména v okrese Chrudim, v Pardubickém kraji. Děti i dospělé čeká zajímavý program jako například ukázka výcviku dravců, stromolezectví, úpravy stromů či lukostřelba. Dále seznámení s lesnickými pracemi anebo možnost projít se stezkou pro děti. O přírodě Železných hor povypráví zástupci CHKO Železné hory.

Lesní správa LČR Strážnice se v neděli 17. dubna podílí na oslavách Dne Země, které se uskuteční v parku obce Strážnice, v okrese Hodonín, v Jihomoravském kraji. Program začíná ve 14 hodin. Hlavními pořadateli jsou Dům dětí a mládeže a Národní ústav lidové kultury ve Strážnici. V rámci programu lidé uvidí zookoutek či jízdy na koni. Dále se budou moci zapojit do ekoher nebo soutěží. Na místě bude k zakoupení i pravý kozí sýr a ochutnávka biopotravin na místním minijarmarku.

Lesní správa LČR Bruntál se ve středu 20. dubna zapojí akce „Jarní probouzení parku - oslavy Dne země“, které v městském parku moravskoslezského města Bruntál pořádají společně SVČ Bruntál a město Bruntál. Akce proběhne v časovém rozmezí 8.30 - 16.30 hodin.

Krajské ředitelství Lesů ČR Choceň se ve středu 20. dubna účastní oslav Dne Země na náměstí Přemysla Otakara II. ve Vysokém Mýtě, v okrese Ústí nad Orlicí, v Pardubickém kraji. V době od 8.30 do 16 hodin na návštěvníky akce čeká zajímavý program s tématy stromy žijí dál, třídění a zpracování odpadů nebo řemesla a žívá příroda na náměstí.

Lesní správa Lesů ČR Ruda nad Moravou je jedním z účastníků programu „Přijďte s námi oslavit Den Země !!!“, který proběhne ve čtvrtek 28. dubna ve Wolkerových sadech města Zábřeh, v okrese Šumperk, v Olomouckém kraji. V době od 9 do 12.30 a od 13.30 do 16 hodin zde proběhnou zajímavé aktivity pro děti a mládež. Od 16 hodin se pak uskuteční koncert pro Zemi.

Lesní správa Lesů ČR Rychnov nad Kněžnou pořádá společně se Správou CHKO Orlické hory ve čtvrtek 28. dubna již potřetí tradiční akci nazvanou „Otevírání Zemské brány“. Akce se koná od 9 hodin v okolí Orlické chaty na Rychnovsku u Barto­šovic v Orlických horách v Krá­lovéhradeckém kraji. V průbě­hu celého dopoledne je pro předem přihlášené skupiny dětí připravena celá řada zají­mavých her a soutěží.

KONTAKT:

Zbyněk Boublík

Tiskový mluvčí Lesů ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info