Skupinový chov prasnic

Do okamžiku, kdy vstoupí v platnost povinnost skupinového chovu prasnic, nezbývá už mnoho času. Přesto dosud mnoho evropských zemědělců přestavbu chovatelských zařízení neprovedlo.

Od roku 2013 musejí být všechny prasnice v EU ustájeny ve skupinách. Od doby, kdy vstoupila v Německu v platnost směrnice upravující chov užitkových zvířat (2006), musely již všechny nově budované stáje pro prasnice splňovat tyto požadavky. Do konce příštího roku skončí všechny rozhodné lhůty pro přechod k tomuto typu ustájení i v případě starších budov. V naději, že může ještě dojít ke změně předlohy zákona, si mnoho zemědělců zpočátku dalo na čas. Nyní je ale jasné, že do zákonného limitu pro povinnost ustájení prasnic ve skupinovém chovu už zbývají pouze necelé dva roky. Německá ministryně zemědělství Ilse Aigner v uplynulém týdnu potvrdila, že se již nedá toto rozhodnutí zvrátit.

Podle údajů zemědělských komor Dolního Saska, Severního Porýní-Vestfálska a Šlesvicka-Holštýnska je v současné době připraveno na tuto změnu přibližně 60 procent chovatelů. Nizozemští a dánští zemědělci jsou na tom obdobně. Hůře je na tom jižní Německo, kde předpisům, které budou platit od roku 2013, vyhovuje pouze 40 % podniků specializovaných na chov prasnic.

Velmi znepokojující je však pohled na Francii a Španělsko. Dvě třetiny francouzských a téměř 90 % španělských chovatelů dosud přestavbu chovatelských zařízení neprovedlo. Strukturální změny ve výrobě selat budou postupovat rychle dopředu, protože i když dosud neměli chovatelé žádnou potřebu měnit provoz svých podniků, právní reglementace je k tomu nutí. Toto nařízení je podle názoru šéfredaktora Wochenblatt-Westfalen-Lippe Dr. Tölleho dalším příkladem toho, jak politicky motivované náklady ženou vpřed strukturální změny v zemědělství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info