Bluetongue - uzavřená kapitola? Velký omyl!

Mnoho chovatelů si už mne ruce a těší se, jak již brzy skončí jedna zbytečná povinnost - vakcinace na bluetongue a tím se uzavře jedna nepříjemná historie. To je však jeden velký omyl, zejména pro ty chovatele, kteří budou chtít na podzim prodat svůj zástavový skot do zahraničí. Po skončení vakcinačního programu plně hrazeného státem a přechodu na dobrovolnou vakcinaci se totiž paradoxně situace pro chovatele může spíše zkomplikovat. Zároveň na ně bude klást finanční požadavky, které byly dosud na bedrech státu. A proč vlastně?

Díky několika sérologicky pozitivním případům tohoto onemocnění, které se na našem území v předchozích letech vyskytly, byla postupně celá Česká republika v souladu s Nařízením komise č. 1266/2007 zařazena do tzv. uzavřeného pásma. Toto pásmo jsme dle evropské legislativy povinni mít dva roky od výskytu posledního případu na našem území, což je do konce září letošního roku. Teprve poté budeme moci příslušné orgány EU požádat o zrušení tohoto uzavřeného pásma a volně obchodovat jako v období před zahájením vakcinace v roce 2008. V současné chvíli se však na úrovni EU připravuje novela výše uvedené legislativy, která uvažuje o tom, že se zrušení uzavřeného pásma ještě podmíní ukončením aktivity vektora, tedy tiplíka, což bývá na základě prováděného monitoringu někdy koncem listopadu. Je tedy více než pravděpodobné, že ke zrušení uzavřeného pásma nedojde dříve než k 1.1.2012. Co to v praxi znamená?

Znamená to, že chovatelé, kteří předpokládají na podzim letošního roku prodávat zástavový skot do zemí mimo uzavřené pásmo (v podstatě celá východní a jihovýchodní Evropa - detaily viz tato mapa), budou muset až do zrušení uzavřeného pásma i nadále splňovat podmínky pro přemisťování skotu. K tomu, aby skot mohl tento podzim opustit naše území a mohl být vyvezen např. do Řecka či Rakouska, bude nutné, aby byl buď laboratorně vyšetřen (sérologicky za cca 70 Kč či virologicky za cca 700 Kč) či vakcinován. Je nutné si však uvědomit, že pokud se rozhodnete v dobrovolné vakcinaci nepokračovat, a poté telata určená na vývoz vyšetříte a některé z nich bude sérologicky pozitivní, bude to považováno za další případ tohoto onemocnění a opět se doba uzavřeného pásma pro celou republiku prodlouží. Jinými slovy: pokud bude zjištěno, že vyšetřené zvíře je sérologicky pozitivní, je nutné prokázat, že pochází od vakcinované matky, která je v imunitě a že tedy nebylo nakaženo tiplíkem. V případě, že budete i nadále pokračovat ve vakcinaci, je potřeba mít na paměti, že musíte dodržet všechny potřebné lhůty spojené s vakcinací a revakacinací. Tato doba může být podle druhu vakcíny různě dlouhá a je potřeba s ní počítat.

Je tedy potřeba, aby si chovatelé vše dobře naplánovali a v dostatečném předstihu rozmysleli, kam a kdy budou skot vyvážet, aby stihli zrealizovat všechny potřebné kroky předcházející jeho transportu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info