Světová banka varuje, že ceny potravin jsou poblíž maxim z roku 2008

Světová banka varovala, že vyšší globální ceny potravin a energií mají dopad na více zemí, než tomu bylo na začátku letošního roku. Z tohoto důvodu chudoba ohrožuje více lidí, informovaly agentury Reuters a Bloomberg.

„Více chudých lidí trpí a více lidí se kvůli vysokým a rozkolísaným cenám potravin propadá do chudoby,“ sdělil šéf SB Robert Zoellick.

V současné době se index cen potravin drží 36 procent nad svoji hodnotou v loňském roce, tedy blízko maxim z roku 2008, uvádí SB. Nejvíce zdražily kukuřice, pšenice a sója, zatímco cena rýže zůstala stabilní. Růst ceny kukuřice nejvíce postihl země jako je Keňa, Somálsko, Uganda, Demokratická republika Kongo a Benin. Zdražení se projevilo i v Latinské Americe, zejména pak v Mexiku, Brazílii a Argentině.

Ze zprávy o světovém vývoji cen potravin vyplývá, že pokračující nepokoje v severní Africe a na Blízkém východě vedly ke zvýšení ceny ropy, která v prvním čtvrtletí zdražila o 21 procent. Vysoká cena ropy následně zvýšila kolísavost cen potravin.

Z arabských zemí vyvážejících ropu, které zasáhly nepokoje vyvolané vysokou nezaměstnaností, represemi a korupcí, Sýrie, Egypt a Írán nejvíce pocítily více než desetiprocentní zvýšení potravinové inflace. V případě Bahrajnu, Tuniska a Jordánska byl tento nárůst mírnější.

Ve své poslední zprávě z 15. února letošního roku SB uvedla, že rostoucí ceny potravin uvrhla do extrémní chudoby v předcházejících osmi měsících dalších zhruba 44 milionů lidí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info