Souhrn událostí uplynulého dne – 14.4.2011

Světová banka varuje, že ceny potravin jsou poblíž maxim z roku 2008

Světová banka varovala, že vyšší globální ceny potravin a energií mají dopad na více zemí, než tomu bylo na začátku letošního roku. Z tohoto důvodu chudoba ohrožuje více lidí, informovaly agentury Reuters a Bloomberg. „Více chudých lidí trpí a více lidí se kvůli vysokým a rozkolísaným cenám potravin propadá do chudoby,“ sdělil šéf SB Robert Zoellick.

Ministr Fuksa rozšířil koalici na podporu sladkovodního rybářství

Ministr Ivan Fuksa na evropské frontě úspěšně rozšiřuje koalici k větší finanční podpoře pro sladkovodní rybáře. Podporu deklaraci pěti vnitrozemských států k sladkovodní akvakultuře, kterou ministr Fuksa inicioval, vyjádřilo dnes v Lucemburku dalších dvanáct členských států, a to vesměs těch, které se zabývají především mořským rybolovem. Byly mezi nimi dokonce takové rybářské velmoci, jakými jsou Francie a Španělsko. Komisařka pro rybářství Maria Damanaki to označila za aktivitu, která přichází v pravý čas a má plnou podporu Komise.

Lotyšsko smí dále omezovat obchod se zemědělskou půdou

Evropská komise prodloužila platnost přechodného režimu, který omezuje prodej zemědělské půdy cizincům až do konce dubna roku 2014. Lotyšsko smí cizincům i v budoucnu při nákupu zemědělských ploch klást do cesty značné překážky. Evropská komise prodloužila platnost přechodného ustanovení, které by mělo ochránit lotyšské zemědělství před výprodejem, a to až do 30. dubna roku 2014.

Na trzích se objevují falešní farmáři

S příchodem jarní sezony vznikají v českých a moravských městech další nové farmářské trhy. Mezi spotřebiteli se stávají velmi oblíbené. Lidé chtějí nakupovat zeleninu, ovoce, vajíčka i maso přímo od domácích pěstitelů a chovatelů. Farmáři však varují před falešnými farmáři, kteří své produkty nakupují ve velkoobchodech a pak je vydávají za vlastní produkci.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info