Velikonoční nákup potravin bude letos dražší než loni

Velikonoční nákupy potravin přijdou letos zákazníky dráž než v loňském roce. Velká část výrobců kvůli zdražení vstupů zvýšila ceny, někteří až o desítky procent. Další plánují zdražení v blízké době, zjistila ČTK v anketě mezi výrobci. Potravináři se přesto nebojí, že by lidé na Velikonoce letos na jídle šetřili a nakupovali méně.

Velikonoce jsou pro potravináře jedním z vrcholů sezóny. Prodeje některých potravin a nápojů před tímto svátkem stoupají až o desítky procent. Roste také poptávka po potravinách, které jinak Češi během roku příliš nejedí. Dají si například jehněčí maso či sladkovodní ryby, které kromě Vánoc příliš nekonzumují.

"Podle našeho názoru ovšem ani růst cen příliš neovlivní nákupní zvyklost spotřebitelů v období Velikonoc. Podobně jako u vánočních svátků jde o tradiční období, kdy si lidé své tradiční jídlo i sváteční pokrmy neodpustí," uvedla mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová.

Růst cen výrobků hlásí například někteří pekaři. "Zdražovali jsme v intervalu osmi až 25 procent. Dle aktuálních cen u konkrétního odběratele či sortimentu," řekl ČTK ředitel pelhřimovské pekárny Adélka Roman Teisler. Zdražení bylo podle něj nevyhnutelné, ze strany pekařů většinou přímo existenční. Ceny pekařských surovin totiž v uplynulých měsících vzrostly o desítky procent.

Například cena řepkového oleje byla v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně vyšší o 73 procent, pšeničná mouka zdražila dokonce o 90 procent, vyplývá z údajů Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů. Hospodyňkám se tak prodraží také domácí pečení mazanců, beránků či jidášů.

"Ceny našich produktů vzrostly v průměru o deset až 12 procent. Toto bylo nezbytně nutné navýšení, které jsme museli zrealizovat díky extrémnímu nárůstu cen vstupních surovin, především oleje," řekl ČTK obchodní ředitel společnosti SPAK vyrábějící kečupy, dresinky, omáčky a majonézy Petr Hučka. V předvelikonočním období podle něj firma zaznamenává zvýšený odbyt zejména u majonéz.

Češi ale při velikonočních nákupech nehledí na každou korunu. "Za potraviny na svátky zákazníci neváhají utratit více peněz než obvykle. Dávají přednost kvalitnějším a dražším potravinám a kladou důraz na čerstvou jarní zeleninu. Stále častěji pak rozlišují drobné dárky pro členy rodiny a blízké známé, pro něž pořizují značkové sladkosti a kvalitnější alkohol, a koledu pro koledníky, kteří za hodování dostanou spíše neznačkové výrobky nebo levnější alkohol," sdělil ČTK vedoucí oddělení zákaznických průzkumů obchodního řetězce Tesco Stores ČR Miroslav Černý.

Pro rybáře jsou Velikonoce z hlediska prodejů druhým nejvýznamnějším obdobím hned po Vánocích. Ceny kaprů největšího producenta ryb v zemi, Rybářství Třeboň, zůstanou pro velikonoční trh na úrovni vánočních cen. Příští týden budou dokonce o deset korun za kilogram levnější, v akci bude možné na sádkách koupit kapra první třídy za 59 korun za kilogram a výběrového kapra za 69 korun za kilogram. "Počítáme ale s tím, že během léta budeme muset reagovat na změny v nákladových cenách," řekl ČTK Rudolf Provázek, ředitel společnosti Fish Market, která zajišťuje prodej třeboňského kapra.

Z celkového ročního objemu ryb prodaných v České republice se jich v období Velikonoc prodá více než pětina. Podle Teislera výroba chleba a běžného pečiva v pelhřimovské pekárně v měsíci, kdy jsou Velikonoce, vzroste o deset až 15 procent, prodej jemného pečiva a cukrářských výrobků o 15 až 20 procent, lahůdek až o desetinu.

Prodejny Tesco v období Velikonoc ve srovnání s ročním průměrem evidují nárůst prodeje alkoholu až o 35 procent, zákazníci si do svých nákupních košíků nejčastěji vkládají tuzemák, vodku, griotku, mléčné a vaječné likéry. "Přibližně o 20 procent pak roste i prodej masa, zejména druhů spojených s jarní sezónou, tedy uzeného, a stále oblíbenějšího jehněčího a telecího," podotkla mluvčí Tesco Stores ČR Eva Karasová.

Zvyšování cen potravin je v posledních měsících celosvětovým jevem. Index cen potravin Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) se v únoru vyšplhal na nové rekordní maximum. V polovině března generální ředitel FAO Jacques Diouf prohlásil, že světu hrozí kvůli růstu cen a snižování zásob potravinářských komodit podobná potravinová krize jako v roce 2008.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info