Slíbil spravedlivé dotace

V doprovodu ministra zemědělství Ivana Fuksy a prezidenta Agrární komory ČR Jana Veleby se evropský komisař pro zemědělství a rozvoj venkova Dacian Ciolos během své pondělní návštěvy České republiky v uplynulém týdnu podíval i do Zemědělského obchodního družstva Hořice u Humpolce, které je reprezentantem velké české agrární firmy.

ZOD Hořice vloni dosáhl zisku přes tři miliony korun a komisař měl zájem si prohlédnout zejména živočišnou produkci a pro Českou republiku typicky velkou agrární firmu.

Hospodaří na třech tisících hektarech zemědělské půdy, z toho 87 hektarů vlastní, a dál se přikupuje od vlastníků půdy. Rostlinná produkce se zabývá pěstováním klasických plodin a vloni se dařilo z roku na rok zlepšit zpeněžování plodin. „Krmnou pšenice jsme prodali na jaře roku 2010 za 2600 Kč/t, nyní za 5000 Kč/t, sladovnický ječmen na jaře 2010 za 3400 Kč/t, nyní za 5300 Kč/t, mák vloni na jaře za 16 000 Kč/t, nyní za 32 000 Kč/t a brambory na jaře 2010 za 2500 Kč/t, nyní za 6000 Kč/t. Určitě bychom byli rádi, kdyby tato cenová úroveň zůstala i pro další roky, ale zkušenost několika posledních let nám velí zůstat při zemi, protože pády dolů jsou pak hodně bolestivé,“ řekl Josef Zach vedoucí rostlinné výroby.

U mléka došlo k renezanci ceny

„Zemědělství má dva těžké roky již za sebou. Bezpochyby můžeme toto období hodnotit jako jedno z nejtěžších, a to hlavně proto, že propad všech hlavních zemědělských komodit byl po dobrých letech 2006 až 2008 nečekaně strmý a dlouhotrvající.

V roce 2010 se podstatně lépe hodnotí výroba a dodávka mléka než ostatní živočišné produkty. Podnik dodal přes mlékařské družstvo Jih 4727 tisíc litrů mléka o průměrné ceně za litr 8,13 Kč. Přitom ještě v roce 2009 se litr mléka prodával ke zpracování za průměrných 6,74 Kč,“ uvedl další z řídicích pracovníků družstva Václav Houkal, vedoucí živočišné výroby. Tržby za mléko představuji 49 % z celkových tržeb podniku.

Problém v produkci vepřového masa

Jedním z největších problémů živočišné výroby je vepřové maso. Snižující se produkce domácích firem a ruku v ruce jdoucí objemy dovozů vepřového jsou smutnou realitou. „Důvodem je i silná pozice zahraničních obchodních řetězců, které mají mnohaleté obchodní vztahy se svými domácími potravináři. Budou jen těžko pouštět naše maso na své trhy, zatímco to své na ten český určitě dovezou. I u nás zatím tápeme, co s tím. Postupně snižujeme stavy prasnic a prasat ve výkrmu na únosnou hranici. Zatím se budeme snažit toto snížení v tržbách dotáhnout zvýšenou dodávkou a cenou mléka,“ řekl Houkal.

Část těchto problémů si na místě samém vyslechl eurokomisař Ciolos. Ujistil místní zemědělce, že navrhovaná reforma společné zemědělské politiky Evropské unie by neměla po roce 2013 snížit dotace českým zemědělcům. „Věříme tomuto vyjádření pana komisaře,“ uvedl František Novák, předseda ZOD Hořice.

Diskriminace nových členských zemí v případě zemědělských dotací, která platí od jejich vstupu do EU, měla skončit po roce 2013. V té době naši zemědělci měli poprvé dostávat plné přímé platby, 255 eur/ha zemědělské půdy. Prezident Agrární komory ČR Jan Veleba má ale názor poněkud jiný, potvrzený nově zvoleným prezidentem této organizace Gertem Sonnleitnerem. „Je nebezpečí, že s počátkem reformy spolaečné zemědělské politiky od roku 2014 bude nastartováno další přechodné období pro staré země a je tu nebezpečí dalšího jejich zvýhodnění. Proti tomu se musíme zásadně postavit. A je jen dobré, že s tímto naším názorem souhlasí i současný ministr zemědělství Ivan Fuksa,“ řekl Veleba.

Eugenie Línková

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info