Rakousko: rekordní nárůsty spotřeby biopotravin

V roce 2010 se Rakousku podařilo upevnit svoji vedoucí pozici v oblasti evropského ekologického zemědělství a trhu s biopotravinami.

Celých 19,4 procenta zemědělské půdy v Rakousku je obhospodařováno ekologicky, což je 544 672 hektarů (2009: 18,5 %). Na této zemědělské půdě pracovalo vloni 21 798 biofarem, 16,2 procent ze všech rakouských zemědělců (2009: 20 870 biofarem, 15,2 %).

Podle dat z výzkumu pro marketingovou agenturu rakouského ministerstva zemědělství RollAMA se vloni rakouskému trhu s biopotravinami nebývale dařilo. Například spotřeba čerstvých biopotravin (bez pečiva) se meziročně zvýšila o 21,5 %. Podíl biopotravin na obratu maloobchodních řetězců dosáhl vloni již 7,3 procenta. Největší zájem projevili Rakušané o bio mléko a čerstvé ovoce a zeleninu. Hlavním důvodem zvýšené spotřeby biopotravin je ještě širší nabídka ve všech prodejních místech. Velkého nárůstu dosáhla zejména sortiment biopotravin v maloobchodním řetězci HOFER. Z analýzy RollAMA z května 2010 vyplývá, že hlavním motivem nákupu biopotravin u Rakušanů zůstává zdraví.

Zdroj: Bio Austria / RollAMA

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info