České osivo trav patří do české krajiny

Slůvko Bio se několikrát opakovalo i během tiskové konference, na níž se představila Rožnovská travní semena, s. r. o. Její ředitelka Blanka Pivoňková při představení firmy, která je členskou organizací Agrární komory ČR kladla důraz na původ a certifikaci osiva vyšlechtěného v našich klimatických podmínkách za velmi přísného dodržování parametrů kvality.

„Naše společnost vznikla v roce 1992 a navazuje na tradice Hospodářského družstva pěstitelů travních semen založeného před více než devadesáti lety. Řadíme se do kategorie firem s počtem zaměstnanců do 35 a ročním obratem do 50 milionů korun,“ uvedla úvodem Blanka Pivoňková.

„V nabídce máme široký sortiment trav, jetelovin a travních směsí. Kromě běžných zhruba 20 druhů standardně namíchaných parkových, hřištních, golfových, pastevních, lučních a technických travních směsí nabízíme i travní směsi na míru podle potřeb a přání zákazníka a účelu zatravňovaného pozemku. Samozřejmostí je konzultační servis a agronomická služba,“ dodala Pivoňková

Semena trav, a směsi z nich sestavené byly vyšlechtěny v našich klimatických podmínkách, snášejí velmi dobře teplo (více než 30 °C), mrazy, (i více než –25 °C ) a neublíží jim drsné horské podmínky ani „úsporná norma výsevu“ (i v takovém případě je možné dosáhnout velmi kvalitního ozelenění.) Jsem přesvědčená, že stejně jako regionální (respektive česká) potravina patří na český stůl, stejně tak patří české travní druhy a směsi z nich míchané do české krajiny,“ připomněla Blanka Pivoňková

Jak poznáte české osivo

Na rozdíl od potravin, jejichž původ obvykle nezjistíte, původ českého osiva se pozná. Balíčky s osivem jsou označeny návěskou, mají certifikát a trávy z Rožnova mezinárodně registrovanou ochrannou známku. Od ostatních se rožnovské travní osivo liší tím, že se nepřekupuje. Semena trav a jetelovin firma pěstuje pouze v ČR s pomocí dlouhodobých smluvních partnerů, rozsah pozemků činí až 2000 ha.

„Jsme samozpracovatelé, každoroční sklizeň dokážeme sami vyčistit, namíchat a zabalit, roční výroba může dosahovat až 6000 tun osiva. Zkušenostmi navazujeme na více než stoletou tradici pěstování trav na Rožnovsku,“ uvedla dále Pivoňková a potvrdila, že nedodávají do žádného ze supermarketů. „Naše osivo bylo vyšlechtěno k zajištění zdravého trávníku odolného proti vymrzání,“ dodala. Vlastní balicí linka je přizpůsobena na úpravu semene do balíčků s objemem od 200g do 50 kg, zemědělcům a ostatním odběratelům se osivo vkládá i do vaků po 1000 kg.

„Vlastníme laboratoř, která v roce 2005 získala akreditaci pro vydávání certifikátů na semena trav a jetelovin platných v celé EU a jsem jednou z prvních firem, které byl udělen statut ekologické firmy pro výrobu Bio osiva. Veškerá produkce splňuje parametry, které odpovídají certifikátům kvality podle mezinárodního vzoru ISTA (International Seed Testing Association). Na řádný pracovní poměr zaměstnáváme vysokoškolsky vzdělané odborníky, kteří bezplatně poradí s řešením problémů v oblasti výsevu, údržby, regenerace, přísevů a chemického ošetření travnatých ploch. Objednané zboží doručujeme na udanou adresu maximálně do 48 hodin a objednané zboží vydáváme v sídle firmy non stop. Každoročně provádíme na zakázku čistění až 3000 tun máku, kmínu, hořčice, lnu a jiných zemědělských komodit,“ řekla Pivoňková.

Kde se rožnovské travní směsi nachází

Ředitelka Pivoňková odpověděla i na otázku, kde se vlastně v praxi setkáme s osivem a trávníky firmy. Je to v horách, v podhůří i v nížinách. Travní semena z Rožnova dala ale také vzniknout kvalitním pastvinám a loukám, a to ať jde o jakoukoliv oblast v České republice, a proto jsou s nimi spojené i názvy směsí – Jizerka, Šumava, Beskydy, Krkonoše. Rožnovská zeleň je tak součástí chráněné krajinné oblasti či ekologických porostů, nalezneme ji v parcích, zahradách, tvoří sídlištní zeleň, je na hřištích všeho druhu, ale právě nyní střídá bělost sněhu v lyžařských areálech, je v alejích, biokoridorech, na polních cestách a dálničních svazích.

Travní semeno z Rožnova je vhodné i na rekultivace skládek a pro zdevastovaná území. Zejména na plochách po povodních, kde je naplavený písek, má životodárné účinky. Tak vyseté travní semeno může uspíšit rekultivaci zničených ploch. Dobře zatravněný porost plní protierozní účel, vylepšuje retenční funkci, a tím i protipovodňovou a má vliv i na krajinotvorbu.

Balíky s osivem míří i do světa

„Aktivně obchodujeme se všemi zeměmi Evropské unie a spolehlivě uspokojujeme poptávku po kvalitních českých osivech a travních směsích v celé naší republice,“ uvedla dále Pivoňková. Zvláště v poslední době, kdy povodně napáchaly u nás i v sousedním Slovensku velké škody, pomáhá travní semeno z Rožnova omezit či zabránit rozrušování a odplavování půdy někdy až na nezvětralé podloží, kdy ročně může být nenávratně odplaveno i více než deset tun půdy z hektaru.

„Našimi směsmi dokážeme ozelenit suchá i vlhká místa, rovinné i svažité terény, chráněná území i Královskou oboru - Stromovku, kterou v roce 2002 postihly rozsáhlé povodně. Jsme stálým partnerem i pro slovenské klienty (Tatranský národný park, vodohospodářské podniky, realizátory vodního díla Gabčíkovo),“ uzavřela Pivoňková výčet předností pravého českého travního semene a dodala: „Naše krajina poslední dobou prochází významnými změnami a my všichni máme možnost společně se podílet na její regeneraci. Můžeme obnovit ty krajinné struktury, které byly v minulosti neuváženě ničeny. Můžeme obnovovat krajinu takovou zelení, která do ní patří, neboť každá zahrada je malou krajinou a naopak každá krajina kolem nás se může stát naší rozšířenou zahradou. Snažme se tedy své okolí přijmout všichni tak trochu za svou vlastní zahradu, o kterou máme pečovat, kterou máme obdělávat a střežit.“

Eugenie Línková

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info