Souhrn událostí uplynulého dne – 18. 4. 2011

Slíbil spravedlivé dotace

V doprovodu ministra zemědělství Ivana Fuksy a prezidenta Agrární komory ČR Jana Veleby se evropský komisař pro zemědělství a rozvoj venkova Dacian Ciolos během své pondělní návštěvy České republiky v uplynulém týdnu podíval i do Zemědělského obchodního družstva Hořice u Humpolce, které je reprezentantem velké české agrární firmy. ZOD Hořice vloni dosáhl zisku přes tři miliony korun a komisař měl zájem si prohlédnout zejména živočišnou produkci a pro Českou republiku typicky velkou agrární firmu.

Moravské drůbežárny drtí polská konkurence

Přestože kuřecí maso lidem chutnat nepřestalo, drůbežárny na jižní Moravě zažívají těžké časy. Může za to konkurence ze zahraničí. I když propad není tak výrazný jako u prasat, předsedu Agrární komory ČR Jana Velebu znepokojuje. „Život nám komplikují polští zemědělci. Díky výjimce, kterou si vyjednali u Evropské unie, mohou používat zastaralé postupy a metody chovu. Ty jsou samozřejmě mnohem levnější než moderní,“ uvedl Veleba. Hlavní rozdíl ve výrobním postupu spočívá v konečné úpravě masa.

Česká republika a Sasko budou spolupracovat na ozdravení Krušných hor

Intenzivně spolupracovat na ozdravení Krušnohoří a v oblasti obnovitelných zdrojů energie chtějí Česká republika a Sasko. Záměr si tento týden potvrdili saský ministr zemědělství Frank Kupfer a náměstek ministra zemědělství pro Společnou zemědělskou a rybářskou politiku Juraj Chmiel na společné konferenci o Krušných Horách. Čeští a Saští experti si budou vyměňovat zkušenosti s výrobou a využíváním energie z obnovitelných zdrojů. „Základním úkolem je nalézt vyvážené využívání zemědělské půdy, aby bylo dost polí pro potravinářské i energetické plodiny.“

Lesy ČR výrazně snížily riziko poškozování jihočeských lesů kůrovcem

Množství zpracovaného, kůrovcem napadeného dřeva v lesních porostech na území Jihočeského kraje, spravovaných státním podnikem Lesy ČR, pokleslo v roce 2010 oproti roku předchozímu téměř pětinásobně, o rekordních takřka 80 %. V roce 2010 Lesy ČR v Jižních Čechách zpracovaly pouze 26 600 m3 kůrovcem napadeného dříví, v roce 2009 se přitom jednalo o plných 132 300 m3. „Lesy ČR dlouhodobě praktikují kontinuální dodržování zásad integrované ochrany lesa před kůrovcem.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info