Souhrn událostí uplynulého dne – 19.4.2011

Lesy ČR sledují nové trendy v měření objemu ležícího dříví v hráních

Lesy ČR průběžně sledují a vyhledávají nové technologie sloužící ke kontrole objemu a pohybu dřevní hmoty přímo v lesích. V této souvislosti se dnes na ředitelství státního podniku v Hradci Králové uskutečnila prezentace dánské firmy Dralle A/S, která představila zařízení na elektronické měření objemu dřevní suroviny přímo v lese.

Pozor na „véžetpé“ ze třetích zemí

Od 1. 5. 2011 bude možné do EU dovážet VŽP (vedlejší živočišné produkty) z tzv. třetích zemí pouze ze závodů schválených pro obchodování s EU. Od 4. 3. 2011 totiž nabyla účinnosti nová nařízení (ES) č. 1069/2009 a (EU) č. 142/2011. Článek 30 nařízení (EU) č. 142/2011 totiž stanovuje, že „seznam zařízení a podniků ve třetích zemích se vloží do systému TRACES v souladu s technickými specifikacemi, které Komise zveřejňuje na svých internetových stránkách“. V praxi to znamená, že podobně jako produkty určené pro lidskou spotřebu mohou být i vedlejší živočišné produkty dováženy pouze ze schválených závodů.

Ekologický chov dojnic je výhodnější

Ekologický chov dojnic, založený na pastevním chovu, podporuje zdraví krav, zlepšuje kvalitu mléka a snižuje ekologickou stopu chovu dojnic. Naopak, vysoce produkční chovy, založené na krmení jádrem, způsobují problémy s reproduktivním zdravím dojnic, vedou k menšímu počtu delších laktací a zkracují dojnicím život, čímž snižuje výnos pro chovatele.

Počasí zatím zemědělcům na jižní Moravě při jarních pracích přeje

Jarní práce na polích, které se už na mnoha místech v Jihomoravském kraji chýlí ke konci, zatím podle zemědělců a zástupců agrárních komor pokračují bez problémů. Příchod jara byl zatím pro jarní osev příznivý. Podle zemědělců to zatím vypadá na to, že letos by oproti minulému katastrofálnímu roku mohla být dobrá i úroda meruněk a broskví. "Škody na ozimech a vinohradech jsou po zimě minimální," řekl ČTK předseda okresní agrární komory v Hodoníně Petr Chaloupka, který sám hospodaří na stovkách hektarů půdy.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info