Aktivisté:Polsko chce oddálit zákaz chovu slepic v malých klecích

Aktivisté ze Společnosti pro zvířata dnes v Praze u východu ze stanice metra Malostranská upozorňovali kolemjdoucí na skutečnost, že Polsko chce oddálit zákaz chovu slepic v neupravených klecích, který má začít platit podle evropské směrnice od příštího roku. Mírné zlepšení podmínek slepic chovaných ve velkochovech je proto podle nich v ohrožení.

"Na setkání 19. ledna 2011 organizovaném Evropskou komisí v Bruselu, sdělil zástupce Polska, že Polsko požaduje odložení zákazu užitých holých, nezdokonalených klecí, který má vstoupit v platnost od 1. ledna 2012," uvedli aktivisté v tiskové zprávě, kterou rozdali novinářům. Zároveň zveřejnili otevřený dopis vyzývající Polsko, aby zanechalo snah o odložení zákazu. Ten předají dnes polskému velvyslanectví.

Na prostranství před vestibulem metra ochránci zvířat umístili klec, aby si lidé mohli lidé vyzkoušet, jak se slepice ve velkochovech cítí. Procházejícím aktivisté rozdávali informační materiály.

Evropská směrnice počítá s tím, že od roku 2012 bude povolen chov pouze ve volném výběhu, voliérách nebo takzvaných obohacených klecích. V těch je pro každou slepici vyhrazena o třetinu větší plocha, musí mít také k dispozici hrabaniště, hnízdo nebo například hřad. Zatímco v konvenční kleci vychází na jednu slepici 550 centimetrů čtverečních, v obohacené kleci je to 750 centimetrů čtverečních.

Odložení by podle Jaromíry Horákové ze Společnosti pro zvířata nejen prodloužilo utrpení slepic chovaných v těsných klecích, ale také znevýhodnilo producenty, kteří již do lepších podmínek pro slepice investovali peníze. Podle dřívějších údajů Agrární komory české zemědělce výměna klecí přijde zhruba na dvě miliardy korun.

Organizace Evropská síť pro ochranu hospodářských zvířat předá polským velvyslanectvím podobný dopis také v dalších zemích EU. Odpůrci posunutí zákazu mají protestovat také v Polsku u úřadu tamní vlády.

Podle údajů Společnosti pro zvířata je v Česku nyní chováno zhruba deset milionů slepic, z toho polovina v zemědělském výrobním sektoru. Více než devět z deseti slepic ve velkochovech žije zavřených v klecích. Aktivisté upozorňují, že takto chované slepice se nikdy nedostanou na přirozené světlo a vzduch. Rozměry klece jim neumožňují ani protažení křídel. Zvířata také trpí osteoporózou a lámáním kostí kvůli vysoké snášce a nedostatku pohybu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info