Překážky volnému pohybu zboží

Francie se snaží ochránit vlastní producenty vepřového masa za cenu vytváření překážek pro příliv této komodity z ostatních zemí EU, zejména Španělska.

Na základě katastrofální ekonomické situace požadují francouzští chovatelé prasat na podporu domácí produkce zastavení dovozů vepřového masa. Opakovaně v posledním období blokovali přepravu španělského zboží, což zase vyvolalo strach na straně španělských producentů. Madridské ministerstvo zemědělství zdůraznilo, že překážky proti volnému pohybu zboží uvnitř Evropské unie nebude tolerovat a již podniklo v Bruselu příslušné kroky. Francie chce, ve snaze omezit dodávky z ostatních členských států EU, využít nové logo původu vepřového masa s názvem „Viande Porcine Français (VPF)“. Evropská komise však dala jasně najevo, že v případě označování výrobků a dobrovolných log platí i pro Francii obecné ustanovení, že nemohou nijak omezovat volný pohyb zboží.

Podobné pokusy vytvořit importům na domácím trhu překážky pomocí označování původu výrobků jsou známé také z Ameriky, které se týkají zejména dovozu selat z Kanady a fakticky jej znemožňují. Současně jsou Spojené státy nejvýznamnějším světovým exportérem vepřového masa.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info