ČR loni vyvezla víc chmele než před rokem

Z Česka se většinou vyváží granulovaný chmel. Nejvíce ho putuje do Japonska.

Z České republiky loni exportéři vyvezli do zahraničí 4310 tun chmele. Většinu z toho vypěstovali zemědělci na Žatecku, které je největší chmelařskou oblastí v ČR.

Většina v Česku vypěstovaného chmele jde na export, hlavně do Japonska. Od roku 1998 už byl český chmel vyvezen přímo do 78 zemí světa. Informoval o tom Michal Kovařík ze Svazu pěstitelů chmele České republiky.

„Z ČR bylo loni vyvezeno 4310 tun chmele, což je o 166 tun více než v roce 2009. Loni také pokračoval trend snižování dovozu chmele respektive chmelových produktů do Česka,“ sdělil M. Kovařík. To podle něj svědčí o stále vysoké oblibě tuzemského chmele u odběratelů jak v zahraničí, tak v Česku. „Český chmel se používá zejména do kvalitních značek piva, které jsou v drtivé většině hlavními značkami pivovarů na trhu,“ dodal Bohumil Pázler, předseda Svazu pěstitelů chmele.

Loni se do ČR dovezlo 355 tun chmelových produktů, většina ve formě extraktů. V případě dovozu hlávkového chmele, například z Ukrajiny nebo Polska, se jedná o dovoz ke zpracování a následný vývoz.

Většina českého chmele putuje do Japonska

Ve velké části se z Česka vyváží granulovaný chmel. Většina jde do Japonska – loni to bylo 1830 tun. „Japonské pivovary Asahi, Kirin, Sapporo a Suntory jsou největšími odběrateli českého chmele. Dohromady odebírají přes čtyřicet procent úrody, která směřuje do zahraničí,“ uvedl M. Kovařík.

Více než tisíc tun chmele loni směřovalo také do Německa. Mezi dalšími velkými odběrateli českého chmele jsou zákazníci v Číně a Rusku. Velký nárůst zájmu zaznamenali exportéři ve Vietnamu, kam se loni dovezlo 144 tun českého chmele.

Z pohledu pivovarů a pivovarských skupin jsou největšími odběrateli českého chmele vedle japonských a tuzemských pivovarů nadnárodní skupiny ABInBev, SABMiller a Heineken.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info