Ze Stráského kůrovce na Šumavě se stala evropská kauza

Aktuální spor o kůrovce v Šumavském národním parku už přeskočil hranice a stal se evropskou kauzou.

Proti plánům ředitele parku Jana Stráského na radikální postup proti lýkoužroutu včetně masivního kácení smrků v nejcennějších oblastech Šumavy u premiéra Petra Nečase protestuje prestižní mezinárodní ornitologická organizace BirdLife.

"Ředitelé 37 národních organizací sdružených v evropském a středoasijském partnerství BirdLife zaslali výzvu premiérovi Petru Nečasovi, aby zabránil hrozícímu zničení Šumavy, jedné z posledních nedotčených lesních oblastí, které v Evropě zůstaly," uvedla organizace ve svém prohlášení, které má redakce Aktuálně.cz k dispozici.

BirdLife vidí ve své aktivitě jeden z posledních pokusů, jak zachránit před zničením nádherné místo a spoustu ohrožených druhů.

Vandalismus proti dědictví Evropy

Podle BirdLife nejde na Šumavě pouze o české lesy, ale o evropskou přírodu. Stráského plán, který počítá i s nasazením chemických postřiků proti kůrovci, označuje sdružení za vandalismus.

"Ničení šumavských lesů by byl nejen útok na společné evropské dědictví, ale také jasné porušení právních předpisů EU a mezinárodních závazků podepsaných Českou republikou," uvedlo BirdLife.

Šumavský národní park je totiž součástí evropské soustavy chráněných území Natura 2000. Na nebezpečí "evropských problémů" v případě uskutečnění Stráského plánů upozorňovali už čeští ekologičtí vědci.

Čekání na Chalupovo rozhodnutí

Aby mohli dřevorubci začít kácet kůrovcové smrky i v nejcennějších územích Šumavského národního parku, musí to nejprve odsouhlasit ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Jeho vyjádření se očekává v nejbližších dnech, až získá a prostuduje si oponentní expertní posudky ke Stráského návrhu na radikální postup proti kůrovci.

Před kácením v nejcennějších územích parku varovalo Chalupu i sedm jeho předchůdců v ministerském křesle včetně jeho někdejší náměstkyně Rut Bízkové, která rezignovala na svou funkci teprve zkraje dubna.

Padnou i jiní živočichové

Mezinárodní organizace BirLife upozornila, že spolu se stromy "padnou" na Šumavě i jiní vzácní živočichové včetně ptactva, protože se naruší jejich prostředí.

"Divoký šumavský les je jedním z přírodních pokladů v Evropě, je součástí komplexu přeshraničních chráněných území táhnoucích se do Německa. To představuje prakticky poslední významné rozlohy vysoce kvalitních lesů ve střední Evropě," uvedlo sdružení.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info