Souhrn událostí uplynulého dne – 20.4.2011

Zlínský kraj rozdělí mezi včelaře dvakrát víc než dříve

Zlínský kraj rozdělí mezi stovku začínajících včelařů jeden milion korun. Podpora je oproti minulým letům zhruba dvojnásobná, podobně se navýšil počet žadatelů, kteří peníze na pořízení nezbytného vybavení obdrží. Jedním z důvodů je i to, že hejtmanství zrušilo podmínku, kdy se o podporu mohli hlásit jen zájemci do 50 let. Novinářům to dnes řekl hejtman Stanislav Mišák (ČSSD).

ČR loni vyvezla víc chmele než před rokem

Z Česka se většinou vyváží granulovaný chmel. Nejvíce ho putuje do Japonska. Z České republiky loni exportéři vyvezli do zahraničí 4310 tun chmele. Většinu z toho vypěstovali zemědělci na Žatecku, které je největší chmelařskou oblastí v ČR.Většina v Česku vypěstovaného chmele jde na export, hlavně do Japonska. Od roku 1998 už byl český chmel vyvezen přímo do 78 zemí světa.

Jihočeský kraj dá letos na hospodaření v lesích méně peněz

Jihočeský kraj rozdělí letos na dotacích na hospodaření v lesích 27 milionů korun, o osm milionů méně než loni. Předloni dal majitelům lesů na dotacích téměř 46 milionů korun. Letos je nově stanovena horní hranice příspěvku na 500.000 korun, řekla ČTK pracovnice krajského odboru životního prostředí, zemědělství a lesnictví Jana Červenková. Dosud horní hranice dotace stanovena nebyla.

Novela zákona o ekologickém zemědělství sníží administrativní zátěž zemědělců

Konkrétní pravidla ekologického hospodaření se výrazně nemění, hlavní změny jsou administrativní a mají přispět k lepšímu fungování celého systému ekologického zemědělství. Zjednoduší se například národní legislativa, zkvalitní kontrolní systém a upraví vydávání výjimek z pravidel ekologického zemědělství. Novela zákona o ekologickém zemědělství reaguje na změny v evropské legislativě, které nastaly od roku 2009.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info