V chovu skotu je možné ušetřit energii

Hlavní oblastí, kde je v chovu skotu možné uspořit energii je chov dojnic – v technice krmení, dojení a chlazení mléka.

Problematika energetické účinnosti je od japonské katastrofy aktuálnější než kdy jindy – i v chovu skotu existují ještě možnosti značných úspor. To zdůraznil Dr. Hans-Heinrich Kowalewsky ze Zemědělské komory Dolního Saska na zasedání KTBL s názvem „Do budoucna orientovaná výstavba“, které se konalo ve veletržním a kongresovém centru v Halle Münsterland.

Podle jeho výpočtů dosahovaly celkové náklady na energie v roce 2008 v průměrném 76hektarovém zemědělském podniku specializujícím se na výrobu krmiv téměř 16 000 €, dnes je to díky zvýšení cen energií o 15 až 20 % více.

Největší úspory Kowalewsky vidí v chovu dojeného skotu. „Chov telat, odchov mladého skotu a výkrm býků hrají z tohoto pohledu jen podružnou roli“, uvedl poradce. Uspořit energii je možné zejména výběrem techniky krmení dojnic. Jako ilustrační příklad uvedl srovnání spotřeby pohonných hmot při využití blokové frézy a manuálního zakládání krmení (7 l nafty/krávu/rok) a při použití míchacího krmného vozu. Byly porovnávány 3 různé krmné dávky složené z 6 komponent - spotřeba nafty se zvýšila až na 60 l/krávu/rok. První systém je sice pro budoucnost nevhodný, ale na tomto příkladu Kowalewsky chtěl ilustrovat, že je třeba věnovat pozornost i počtu komponent, které se zařadí do směsné krmné dávky. Z důvodu nízké spotřeby energie je dobré preferovat vertikální míchací krmný vůz.

Další prostor pro úsporu energie je v oblasti dojení a chlazení mléka. Z celkové spotřeby elektrické energie na mléčné farmě často tyto dvě činnosti spotřebovávají až 60 %. Kowalevsky nedoporučuje investovat do naddimenzované techniky, ale zaměřit se na rychlé podojení a využití nastavení rychlosti resp. řízení počtu otáček vakuové pumpy. Kromě toho je možné díky zařazení předchladiče ušetřit až 50 % energie potřebné k ochlazení nadojeného mléka. U mléčné farmy s roční produkcí mléka ve výši 500 000 l může činit úspora až 800 €.

"In der Rinderhaltung lässt sich noch Energie sparen"

[2011-04-20], www.topagrar.com

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info