Chmel vylepšuje bilanci agrárního obchodu

Chmelaři z České republiky loni vyvezli 4310 tun chmele, což bylo meziročně o 166 tun více.

Hodnota chmele ale i v souvislosti s posilováním kurzu koruny klesla o několik desítek milionů korun na necelých 900 milionů Kč. Přes 40 procent objemu exportu směřovalo do Japonska.

Čeští chmelaři přitom neočekávají, že by současná situace po zemětřesení a cunami v Japonsku objem tam vyváženého chmele nějak zásadně ovlivnila, řekl včera Michal Kovařík ze Svazu pěstitelů chmele ČR. »Nepředpokládáme žádný velký výpadek, možná jen u jednoho obchodníka. Máme s nimi většinou dlouhodobé smlouvy, navíc odběratelé většinou nemají jen jeden pivovar, takže by to vývoz nemělo nijak zásadně ovlivnit,« řekl. Japonsko loni z ČR odebralo 1830 tun granulí. »Japonské pivovary Asahi, Kirin, Sapporo a Suntory jsou největšími odběrateli českého chmele, kteří odebírají až 42,5 procenta české úrody chmele exportované do zahraničí,« popsal Kovařík.

Stoupá také objem vývozu chmele do Vietnamu. Mezi další významné odběratele českého chmele patří Peru, Polsko, Kolumbie, USA, Nový Zéland, Ukrajina, Rumunsko, Maďarsko a Slovensko. Nově se vyváží také do Kyrgystánu.

Dovoz chmele a chmelových produktů do ČR se stále snižuje. Stoupá ale koncentrace hořkých látek v těchto upravených chmelových produktech, sdělil Kovařík. Celkem se do ČR dovezlo asi 355 tun chmelových produktů, z toho téměř polovinu zaujímají právě extrakty čili produkty s vysokou koncentrací hořkých látek. Dováží se také hlávkový chmel z Polska a Ukrajiny, ten se ale v Česku jen zpracovává a následně vyváží.

Zahraniční obchod s chmelem tedy znamená pro Českou republiku kladné aktivní saldo hodnotou převyšující 760 milionů korun.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info