Zveřejnění výše přímých plateb u zemědělských podniků

Do konce dubna by měla být na internetových stránkách zveřejněna alespoň část příjemců přímých plateb v EU za rok 2010 - právnických osob.

Evropská unie vytvořila podmínky, aby mohla být do konce měsíce zveřejněna na internetu alespoň část příjemců přímých plateb za rok 2010. Přechodné řešení, na kterém se v uplynulém týdnu shodly všechny členské státy EU s výjimkou Francie, Velké Británie, Rakouska a Maďarska je omezeno na zveřejňování informací pouze o přímých platbách poskytnutých právnickým osobám. Toto ustanovení vstoupí v platnost 28. dubna.

Soudní dvůr EU na základě německé stížnosti zamítnul dosud platné ustanovení. Zveřejňování dat o fyzických osobách – jména a přesná výše dotací – na internetových stránkách označil Soudní dvůr za nepřípustné zasahování do soukromého života. Německá ministryně zemědělství Ilse Aignerová nechala kompletně zablokovat německou databanku na konci loňského roku, ale vzhledem k možnosti uvádění právnických osob, oznámila přezkoumání celé záležitosti. Dosud ale nedošlo k uvolnění informací – také s ohledem na tlak zejména východoevropských zemí, ve kterých se hlavně nacházejí velká zemědělská družstva.

Britské ministerstvo zemědělství (DEFRA) se i nadále zasazuje o co možná nejširší zveřejňování informací, protože na britských ostrovech je obtížné vzájemně oddělit data o fyzických a právnických osobách. Ve střednědobém horizontu by měla Rada EU a Evropský parlament s ohledem na rozhodnutí Soudního dvora EU zásadně zrevidovat platná pravidla. (AgE)

Veröffentlichung der Direktzahlungen an Unternehmen bald möglich [2011-04-18], www.topagrar.com

Zdroj: www.agronavigator.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info