Ostře sledovaná vajíčka: Pátrá se, co je pod skořápkou

Je to nyní nejsledovanější potravina. Do kontrol vajíček mířících na velikonoční trh se letos zapojili nejen čeští veterináři, ale i němečtí ochránci přírody.

Tamní Greenpeace totiž zjistili, že velká část vajec pochází od slepic krmených geneticky modifikovanou sojou.

Zákazníci se to však z obalů vajec nedozví.

Ochránci ukazují, jak slepice trpí

Kontroloři si proto vzali - při mimořádné kontrolní akci, která právě probíhá po celé republice - do hledáčku velkosklady, kam se dovážejí vajíčka ze zahraničí. Zejména z Německa, které patří mezi největší dovozce vajec do Česka.

A aktivisté zase spustili kampaň, která má ukázat, v jak drastickém prostředí slepice žijí. Kampaň má lidi odradit o nákupu velikonočních vajec.

"Slepice snášející velikonoční vajíčka jsou narvané v klecích, kde nemohou ani roztáhnout křídla. Jsou odrané z peří, poklované od ostatních slepic, mají poškozené končetiny od drátěné podlahy, trpí zlomeninami kvůli nadměrnému výdeji vápníku do skořápek a infekcemi z nehygienického prostředí. A protože kohoutci žádná vejce nenesou a na maso jsou moc hubení, jsou hromadně zplynováni hned první den života," říká aktivista Marek Voršilka.

Kontroly zatím potíže neobjevily

Velikonoce jsou společně s Vánoci dvěma svátky, při kterých spotřeba vajíček výrazně roste. Prodej vajec na Velikonoce je tak třikrát vyšší než v jiném období.

Mluvčí české veterinární správy Josef Duben deníku Aktuálně.cz potvrdil, že se veterináři na vajíčka nyní zaměřili. "Prověřujeme i barvená vajíčka, do sítě se zatím nedostala vajíčka, která by tam být neměla," podotýká Duben.

Loňské Velikonoce ve světě:

Do Česka se ročně doveze přes šestnáct tisíc tun vajec. Největším dovozcem je Polsko (přes padesát procent dovozových vajec), vajíčka do Česka míří také ze Španělska a Německa.

Kontroly vajec přichází jenom pár měsíců poté, co Německem otřásl skandál s dioxinem. Nebezpečná rakovinotvorná látka se z kontaminovaného krmiva dostala i do vajec.

Německá vajíčka do Česka přitom dováží především diskontní prodejny, problémy s dioxinem ale veterináři neobjevili.

Lidé nezjistí, čím byly slepice krmené

Podle expertů sdružení Greenpeace se ale přece jenom další problém u vajíček objevil. Část vajec na velikonočním trhu totiž podle průzkumu organizace pochází od slepic vykrmených geneticky upravenou sójou.

"Je ale velmi obtížné, aby se lidé dozvěděli, co je vlastně ve vajíčku," uvedli experti Greenpeace, kteří prověřovali patnáct obchodních řetězců.

Velikonoční nákupy potravin přijdou ve většině zemí Evropy letos zákazníky dráž než v loňském roce. Velká část výrobců kvůli zdražení vstupů zvýšila ceny, někteří až o desítky procent. Další plánují zdražení v blízké době.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info