ČOI: Polovina nemocničních občerstvení má nedostatky

Česká obchodní inspekce zkontrolovala provozovny ve dvaceti areálech nemocničních zařízení v Praze a Středočeském kraji. Inspektoři odhalili nepoctivost i chybějící informace.

Česká obchodní inspekce (ČOI) při mimořádné kontrolní akci zjistila nedostatky ve zhruba polovině prodejen s občerstvením a dalším sortimentem, které fungují v areálech pražských a středočeských nemocnic. Prodejci podle inspektorů často šidili zákazníky či je například špatně informovali o cenách. Sdělila to dnes mluvčí ČOI Miloslava Fléglová.

„Cílem této kontroly bylo ověřit dodržování povinností stanovených zákonem o ochraně spotřebitele v provozovnách ve 20 areálech nemocničních zařízení v Praze a Středočeském kraji. Provedeno bylo celkem 31 kontrol a inspektoři zjistili porušení jednoho nebo více ustanovení zákona v 17 z nich,“ uvedla Fléglová.

V deseti případech inspektoři odhalili nepoctivost při prodeji výrobků a poskytování služeb. Osm prohřešků se týkalo chybějících informací o ceně v souladu s předpisy, pětkrát obchodníci nevydali doklad o zakoupení výrobku či poskytnutí služby se všemi náležitostmi a v dalších pěti případech ČOI zjistila používání neověřených měřidel.

Udělili tři pokuty

Za porušení zákona o ochraně spotřebitele ČOI na místě uložila tři pokuty v celkové hodnotě 3000 korun. S devíti kontrolovanými osobami vede správní řízení a čtyři případy ještě šetří. Za používání neověřeného měřidla, což je porušení zákona o ČOI, byla uložena jedna pokuta na místě ve výši 1000 korun. V pěti případech inspektoři vydali zákaz používání neověřených měřidel do doby zjednání nápravy.

„Výsledky kontrolní akce v rámci Středočeského kraje a Prahy potvrdily, že v prodejnách provozovaných v areálech nemocničních zařízení dochází k porušování zákony stanovených povinností a k poškozování práv spotřebitelů. Jejich činnost bude nadále sledována a kontrolována,“ dodala Fléglová.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info