Chalupa povolil v cenných částech Šumavy ruční kácení dřeva

V částech nejcennějších chráněných zón Šumavy se bude moci kácet, ale jen ručně motorovou pilou, rozhodl v souvislosti s výskytem kůrovce v lesích národního parku ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Pokácené dřevo bude muset v prvních zónách zůstat na místě k zetlení. Novinářům dnes ministr řekl, že zakázal na celém území parku jakékoli letecké postřiky a v 1. zónách užití biocidních látek. Bez zásahů mají zůstat rašeliniště, aby zůstaly samovolnému vývoji. Podle Stráského pro část parku přišlo rozhodnutí pozdě.

Vyjmenované zóny navrhl ministr nechat bezzásahové. Stanovisko ve středu večer sdělil řediteli parku Janu Stráskému s tím, že správa parku převede upravený návrh do podoby konkrétního rozhodnutí. Kdy se začne na Šumavě kácet, nechá ministr na Stráském. Konstatoval nicméně, že zásah musí být proveden rychle, protože kůrovec brzo vylétne. "Čas hraje proti nám, to je evidentní," uvedl.

Kůrovec podle Stráského v nižších polohách už vylétl, pro určitou část parku tak podle něj přišlo rozhodnutí pozdě, protože se stromy se už nemůže hnout, musí se ručně pokácet a ručně odkornit, což znamená vícenáklady. Správa parku je podle něj připravena začít s kácením na povolených místech hned po Velikonocích. "Musím znát povolené parcely, stanovit nějakou strategii, nějaké pořadí, a také to, co budeme dělat v těch územích, kde těžba povolena nebyla," řekl ČTK. V nejcennějších, dosud bezzásahových lokalitách je k dnešku označeno na 8700 stromů napadených kůrovcem.

V druhých zónách má být zakázáno používání biocidů u vody a na živých stromech. Celkem má být na Šumavě letos zachováno v bezzásahovém režimu 12.801 hektarů. Podle ministra je to menší plocha než v loňském roce, kdy bylo vydáno 115 výjimek.

Chalupa dnes na briefingu zdůraznil, že si váží práce ředitele parku Stráského, jako šéf resortu prý ale musí zohlednit i další aspekty, proto jeho návrh upravil. Do prvních zón parku odmítl pustit techniku, porážet stromy budou tedy muset lesní dělníci pilou a vytěžené dřevo nechat na místě. Vyloučeno je použití leteckých postřiků, insekticidů a dalších biocidních látek, oznámil ministr.

Svaz obcí Národního parku Šumava očekával podle předsedy Jiřího Hůlky, že kácení kůrovcem napadených stromů v první zóně parku bude rozsáhlejší. "Podle názorů renomovaných lesnických odborníků, jakým je například Radomír Mrkva z Lesnické fakulty Mendlovy univerzity v Brně, je to jediná šance, jak zastavit ničení kdysi krásných šumavských lesů a uchránit je i pro další generace," uvedl Hůlka. Svaz je ale rád, že ministr pochopil vážnost situace. Rozhodnutí berou jako nutný kompromis.

Zaměstnanci parku už v minulých dnech i v I. zónách dělali podrobný monitoring výskytu kůrovce. Stráský ale ekologické aktivisty, kteří s těžbou nesouhlasí, ubezpečoval, že pokud park nezíská pro těžbu v bezzásahových oblastech rozhodnutí ministerstva životního prostředí, nebude tam pokácen ani jediný strom.

Stráský podle Hnutí Duha plánoval těžbu v horských pralesích, rašeliništích i mokřadech v srdci Šumavy. Stromy se měly kácet v oblasti Mlynářské a Rybárenské slati, v Tříjezerní, Jezerní i Mezilesní slati, Černohorském močálu, Tetřevské slati a mnoha dalších. Dřevorubci by prý šli do rozsáhlých bažin v okolí Vysokých Lávek a Hůreckých močálů i svahů kaňonu řeky Křemelné. Některé z nich Chalupa vyloučil.

Zatímco Stráský a zastánci jeho postupu míní, že navrhovaná opatření Šumavě pomohou, jeho kritici jsou opačného názoru.

Kůrovec na Šumavě podle šéfa zoologického oddělení správy národního parku Miloše Juhy pravděpodobně vylétne koncem dubna, anebo první týden v květnu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info