Informace ze společného jednání představenstva a Dozorčí rady AK ČR

1. Členové představenstva a Dozorčí rady AK ČR byli seznámeni s rozpracováním úkolů z Usnesení XIX. Sněmu AK ČR, konaného dne 3. března v Olomouci (zásadní témata viz. další body).

2. Doposud není zkompletována elektronická evidence členů AK ČR. OAK, od kterých tato data chybí (Beroun, Mělník, Mladá Boleslav, České Budějovice, Český Krumlov, Strakonice, Plzeň-sever, Rokycany, Děčín/Ústí n. L., Chomutov, Louny a Česká Lípa) budou opětovně a pod garancí svých krajských zástupců ze Sněmovny všeobecné vyzvány k dodání těchto informací.

3. Představenstvo AK ČR bylo informováno o průběhu programu na podporu spotřeby mléka a mléčných výrobků „Bílé plus“. V měsíci květnu a červnu budou probíhat roadshow před vybranými obchody řetězce Billa. Program se bude prezentovat na 2. Národní výstavě hospodářských zvířat v Brně a dále bude v květnu představen v pořadu ČT1 Sama doma, včetně hostů ve studiu a reportážemi k chovu skotu a výrobě mléka. Podrobné informace budou zaslány.

4. Představenstvo AK ČR bylo informováno o ukončení činnosti Marketingového výboru a aktivit na propagaci českého zemědělství, dále projednalo nepřijatelnou situaci v dvoukolejnosti projektů soutěží o nejlepší regionální potravinu (zesílit tlak na sloučení) a význam zajištění pravidel pro organizaci farmářských trhů.

5. Představenstvo AK ČR bylo informováno o záležitosti obsazení zástupce představenstva AK ČR za Liberecký kraj.

6. Členové představenstva a Dozorčí rady AK ČR byli informováni o Národní soustavě povolání a Národní soustavě kvalifikací, na kterých AK ČR spolupracuje s HK ČR a dalšími partnery. Problematika zajištění pracovních sil pro agropotravinářský sektor byla shledána jako velmi významná a z tohoto titulu bude Komisí AK ČR pro školství a vzdělávání zpracována pozice komory k tomuto tématu a analýza výhledu potřeb pracovníků v sektoru na různém stupni vzdělání a z toho plynoucí požadavky.

7. Představenstvo AK ČR projednalo problematiku příprav a jednání k SZP pro plánovací období 2014 – 2020 jak na úrovni ČR, tak směrem k EK a ostatním členským zemím. Při této příležitosti byla oceněna činnost ministra zemědělství. Významná a přínosná je také spolupráce se společností BXL Consulting (Pavel Telička). 28. dubna 2011 od 15:00 hod se v Praze, v Malostranské besedě uskuteční setkání s českými europoslanci zaměřené na toto téma.

8. Ředitel PGRLF Martin Karban informoval představenstvo a Dozorčí radu AK ČR o opětovném spuštění programů pomoci Provoz, Zpracovatel – provoz, Podpora krátkodobého financování, Podpora nákupu půdy, (viz. Informace AK ČR č. 8/2011 z 11. dubna 2011). Dále představil stávající návrh činnosti a financování Fondu nepojistitelných rizik, PGRLF zpracuje k tomuto záměru písemný podklad, který bude rozeslán k připomínkám.

9. Členové představenstva a Dozorčí rady AK ČR byli seznámeni s aktuálním vývojem plnění a rozdělení rozpočtu kapitoly MZe a s programy pomoci vybraným odvětvím. Zvýšení rozpočtu o 2,5 mld. Kč, které požadovala AK ČR bude využito na pokrytí plateb Top Up na citlivé komodity (1,3 mld. Kč) a dále na navýšení stávajících a naplnění nových programů (kadávery, repopulace prasnic, ozdravení dochovů selat, kanečků a prasniček, tlumení zoonóz v chovech drůbeže) a na potřebné dofinancování PRV ve výši 700 mil. Kč. V platbách Top Up nebudou vypláceny podpory na ha zemědělské půdy.

10. Dále byla prodiskutována témata - navýšení zatížení VDJ na ha, obnovení dotačního titulu na podporu činnosti odbytových družstev, novela zákona o prodeji státní půdy s požadavky na úpravy a její platnost, zápůjčky obilí ze SSHR, aktuální průběh PRV, vztah ke kontrolám a činnosti SRS, problematika LPIS a povinnost prokázání smluvního vztahu k pozemkům na které jsou vypláceny podpory. Byla podána informace k rozšíření letošního 10. ročníku soutěže Zemědělec roku organizované společností ProfiPress a k činnosti nově ustanovené Myslivecké komise AK ČR.

11. I nadále lze podávat podněty k odstraňování nadbytečné administrativní zátěže. K podání podnětu lze využít Úřad AK ČR Praha, nebo přímý dotazník na stránkách MZe, kde je uvedené i složení ABK: http://eagri.cz/public/web/mze/ministerstvo-zemedelstvi/o-ministerstvu/antibyrokraticka-komise/

12. Představenstvo AK ČR odsouhlasilo změnu na pozici předsedy Komoditní rady pro mléko a hovězí maso. Na vlastní žádost odstupuje stávající předseda p. Pavel Novotný, který nadále bude místopředsedou. Novým předsedou je viceprezident AK ČR Ing. Jindřich Šnejdrla.

13. Zástupcem AK ČR v pracovní skupině MZe pro přípravu novely zákona č. 95/1999 Sb. „půda“ je jmenován předseda DR AK ČR Ing. Pavel Veselý.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info