Půdě chybí voda, úroda řepky je v ohrožení

V přírodě i na polích Chrudimska je nyní den ode dne stále patrnější nedostatek vláhy.

Pokud by i v následujících dnech převládalo teplé a suché počasí, mohl by se nedostatek vláhy nepříznivě podepsat i na letošní úrodě.

„Sušší ráz počasí zaznamenáváme od zimy a některé škody natropily již holomrazy, ke kterým došlo na přelomu zimního a jarního období. Malá část porostů se kvůli tomu dokonce zaorávala, ale prozatím nešlo o nic opravdu dramatického,“ uvedla Vanda Rektorisová, ředitelka Okresní agrární komory v Chrudimi.

Podle Rektorisové by na přetrvávající jarní sucho nejcitlivěji zareagovaly porosty řepky olejky. „Sucho má podstatný vliv na medonosné rostliny. Pokud řepka zaschne v květu, nedojde u ní k tak kvalitnímu opylení, jakého by bylo kvůli dobrým výnosům zapotřebí,“ pokračuje ředitelka OAK Chrudim.

Královna polí

Právě pole osetá řepkou se ale na Chrudimsku čím dál tím výrazněji podílejí na celkové výměře lokálně pěstovaných zemědělských plodin. „Jde totiž v podstatě o jedinou plodinu, která obvykle bývala i v uplynulých letech zisková,“ doplnila Rektorisová, podle níž však jarní sucho samozřejmě nesvědčí ani obilovinám.

Před současným charakterem počasí již ostatně varují i hydrometeorologové, kteří v tomto týdnu vydali výstražnou informaci na nebezpečí požárů. Výstraha platí pro celou republiku, prozatím ale pouze v nízkém stupni nebezpečí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info