Barvená vejce patří k Velikonocím

Vejce hrají v celé řadě velikonočních zvyků ústřední roli. Přesto je spotřebitelská poptávka v období Velikonoc často přeceňována. Jen krátce před svátky dochází k významnému nárůstu odbytu vajec. V uplynulých letech se v Německu sváteční obchody zhušťovaly stále do kratšího období.

O aktuálních nákupech německých domácností v letošním roce nejsou k dispozici žádná aktuální data, ale ze zkušeností předchozích let je možné odvodit, že nákupy domácností v průběhu velikonočního měsíce předčí průměrnou měsíční spotřebu vajec o 2 kusy na jednoho obyvatele. Celkem spotřebovali Němci podle informací MEG (Marktinfo Eier & Geflügel) v uplynulém roce 214 vajec, což bylo o 4 kusy více než v roce 2009. Více než polovina všech spotřebovaných vajec připadla na skořápková vejce nakoupená v běžné obchodní síti; průměrná měsíční spotřeba skořápkových vajec v domácnosti tak vychází na 9 vajec na každého obyvatele. Zbývající vejce jsou konzumována prostřednictvím potravin a v rámci stravování mimo domov.

Zvýšená velikonoční spotřeba vajec jde hlavně na vrub barvených vařených vajec, která jsou v běžné tržní síti k dostání po celý rok a je po nich poptávka. Tržní podíl se pohybuje okolo 2 procent nákupu domácností. Podle informací AMI (Agrarmarkt Informations-Gesellschaft) v průběhu předvelikonočního týdne poptávka kontinuálně narůstá a v průběhu velikonočního týdne stoupá podíl barvených vajec až na 23 %.

Kdo si vejce barví sám, dává v období Velikonoc přednost vejcím s bílou skořápkou. Protože ale je barva vaječné skořápky podmíněná genetickou výbavou nosnic, nemohou výrobci v krátké době požadovanému objemu vyhovět. Bílá vejce jsou k dostání především v maloobchodní síti. Proto se může tento tržní segment ocitnout v tísni. V letošním roce se ale zdá, že vajec s bílou skořápkou bude dostatek.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info