Souhrn událostí uplynulého dne – 22. 4. – 25.4. 2011

Obce nesouhlasí se změnami programu Zelená úsporám

Rada Svazu měst a obcí ČR (SMO) zásadně nesouhlasí s rozhodnutím ministerstva životního prostředí změnit program na podporu zateplování budov a ekologického vytápění Zelená úsporám tak, že se nebudou poskytovat dotace na veřejné budovy. Peníze chtějí proto obce získat co nejrychleji z Operačního programu životní prostředí. Ministr Tomáš Chalupa (ODS) ve středu uvedl, že v programu chybí téměř osm miliard korun.

Chalupa povolil v cenných částech Šumavy ruční kácení dřeva

V částech nejcennějších chráněných zón Šumavy se bude moci kácet, ale jen ručně motorovou pilou, rozhodl v souvislosti s výskytem kůrovce v lesích národního parku ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Pokácené dřevo bude muset v prvních zónách zůstat na místě k zetlení. Novinářům dnes ministr řekl, že zakázal na celém území parku jakékoli letecké postřiky a v 1. zónách užití biocidních látek. Bez zásahů mají zůstat rašeliniště, aby zůstaly samovolnému vývoji. Podle Stráského pro část parku přišlo rozhodnutí pozdě.

Ostře sledovaná vajíčka: Pátrá se, co je pod skořápkou

Je to nyní nejsledovanější potravina. Do kontrol vajíček mířících na velikonoční trh se letos zapojili nejen čeští veterináři, ale i němečtí ochránci přírody. Tamní Greenpeace totiž zjistili, že velká část vajec pochází od slepic krmených geneticky modifikovanou sojou. Zákazníci se to však z obalů vajec nedozví.

Světové ceny potravin klesly

Světové ceny potravin poklesly. Index cen potravin FAO klesl poprvé po osmi měsících v řadě. V březnu 2011 dosáhl index cen potravin FAO v průměru 230 bodů, což znamenalo pokles o 2,9 procent v porovnání s únorovým maximem, ale stále ještě se pohybují o 37 % nad úrovní března 2010. Nejvíce poklesly světové ceny olejů (- 7 %) a cukru (- 10 %), následovány obilovinami (- 2,6 %). Naopak u mléčných výrobků a u masa došlo k marginálnímu růstu cen.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info