Ceny potravin vzrostly v Íránu během jednoho roku téměř o 25 procent

Ceny potravin se v Íránu během jediného roku zvýšily o téměř 25 procent, což je dvojnásobek celkové oficiální míry inflace v Íránu. Informovala o tom agentura Reuters. Oficiální data zveřejnila íránská centrální banka. Podle nich byly ceny potravin v prvním měsíci letošního íránského roku, který začal 21. března, o 24,46 procenta vyšší než ve stejném měsíci před rokem.

Íránci se tak cítí být stále více pod tlakem rostoucích světových cen potravin i z rozhodnutí tamní vlády na snížení dotace na základní potraviny a paliva.

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád řekl, že škrty, tedy snížení těchto dotací, nebudou mít dopad na inflaci a že měsíční dotace 450 tisíc riálů (asi 45 dolarů, zhruba 746 korun) na osobu umožní Íráncům, aby se zabránilo chudobě.

Navzdory ujišťování vlády maloobchodní ceny neustále rostou z 25letého minima 8,8 procenta v srpnu, přesto jsou ale ještě hluboko pod úrovní roku 2008.

Oficiální míra inflace v Íránu v posledním měsíci íránského roku, který skončil 20. března, činila 12,4 procenta. Mnozí Íránci se ale obávají, že ceny ve skutečnosti rostou mnohem rychleji.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info