Výroba masa v Česku ve čvrtletí klesla

V Česku bylo v 1. čtvrtletí tohoto roku vyrobeno 122 660 tun masa, což je meziročně o 6,3 procenta. Výsledek ovlivnil především pokles výroby vepřového (o 3 231 tun) a drůbežího masa (o 5 256 tun). Data dnes zveřejníl Český statistický úřad (ČSÚ). Do mlékáren bylo dodáno 554 629 tisíc litrů mléka za průměrnou cenu meziročně o 17,8 procenta vyšší.

V prvním čtvrtletí tohoto roku bylo poraženo celkem 62 055 kusů skotu, v nejvýznamnější kategorii, u jatečných býků došlo ke zvýšení o 0,9 procenta. V kategoriích, které se podílejí na produkci masa méně, došlo především ke snížení počtu porážek mladého skotu o 25,3 procenta. Produkce hovězího masa, včetně telecího, činila 18 096 tun a byla meziročně vyšší o 1,6 procenta.

Počet poražených prasat byl meziročně nižší o 4,3 procenta, výrazně vzrostl počet poražených prasnic (o 22,8 procenta). Celková produkce vepřového masa dosáhla 66 115 tun a byla meziročně o 4,7 procenta nižší. Výroba drůbežího masa byla v porovnání s prvním čtvrtletím loňského roku nižší o 12 procent, činila 38 407 tun.

Stavy skotu se k poslednímu dni loňského roku meziročně snížily o 2,7 procenta na 1 319 tisíc kusů, z toho stavy krav se snížily o 2,5 procenta. Prasat bylo na konci loňského roku méně o 3,5 procenta, 1 846 tisíc kusů.

Drůbeže se chovalo 24 073 tisíc kusů, což je o 0,5 procenta více v porovnání s předcházejícím rokem.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info