Je čokoláda zdravější než ovoce?
03.05.2011 | APIC-AK
Vyšší antioxidační kapacita a vyšší obsah flavanolů než v sušených ovocných šťávách byl stanoven v hořké čokoládě (60%) a kakaových bobech.
Výzkumníci z Hershey Center for Health and Nutrition porovnávali antioxidační kapacitu hořké čokolády a sušených ovocných šťáv (granátové jablko, borůvky, brusinky). U hořké čokolády (60 % kakaa) a kakaových bobů byla stanovena vyšší antioxidační kapacita a vyšší obsah flavanolů. Z hlediska celkového spektra antioxidačních složek vítězí nad kakaovými boby jen prášek z granátových jablek. Podle těchto výsledků by kakaová semena měla být zařazena mezi „superfruits“ a hořká čokoláda mezi „superfoods“.
Uvedená zjištění se netýkají mléčné čokolády nebo směsí na přípravu horké čokolády a omezují se jen na porovnání práškových výrobků.
Analýzy jsou v souladu s již známým faktem, že čokoláda chrání před kardiovaskulárními chorobami. Je však třeba zdůraznit, že stačí zkonzumovat kousíček, ne celou tabulku. Naopak rizikový je obsah cukru a tuků v čokoládě.
Confectionery Production, 77, 2011, č. 1, s. 6
Zdroj: www.agronavigator.cz
Další články v kategorii
- Pivo bez alkoholu nemusí chutnat divně. Ve Walesu spustili přelomové zařízení (15.12.2025)
- Brusel podle šéfa EPP navrhne upustit od zákazu spalovacích motorů od roku 2035 (15.12.2025)
- Česko bude dál svírat inverze s teplotami do 5 stupňů (15.12.2025)
- Erozní vyhláška má řešit i vítr, Motoristé plánují změny (15.12.2025)
- Otevírací doba o Vánocích: Pozor na zavřené obchody. Nákup se vyplatí už teď (15.12.2025)
- Šebestyán vedl zemědělský dotační fond, od letoška zastupoval velké agropodniky (15.12.2025)
- V kanadských skladech leží americký alkohol za miliardy. Provincie řeší, co s ním (15.12.2025)
- Zvěřiny se v Česku mnoho nejí, ale zájem roste. Vede daněk, divočák a jelen (15.12.2025)
- Na Litoměřicku a Nymbursku se potvrdila v malochovech newcastleská choroba (15.12.2025)
- Městské lesy Chrudim nabízí stromky, jedle z plantáží jsou ve větší oblibě (15.12.2025)

Tweet



