Souhrn událostí uplynulého dne – 5. 5. 2011

SZPI zakázala užívat sklad potravin v pražské tržnici Saparia

Inspektoři SZPI zjistili při cílené kontrole ve velkotržnici Saparia na ulici Libušské v Praze závažné hygienické nedostatky. Kontrolu prováděli ve spolupráci s Policií ČR na základě upozornění od pracovníků celní správy. Ve skladu potravin v budově B1 našli pracovníci inspekce živé hlodavce a jejich trus, na podlaze vedle potravin byl volně pohozený jed na hlodavce. Některé potraviny a jejich obaly byly okousané a znečištěné močí. V provozovně byl cítit silný zápach a zatuchlina.

Inspekce stáhla z trhu pražené pistácie s nadměrným množstvím aflatoxinů

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila ve výrobku s obchodním názvem „Pistácie pražené solené“ (šarže L046, datum minimální trvanlivosti 18. 12. 2011, balení 200 g) nadlimitní množství aflatoxinů. Výrobcem uvedené potraviny je firma IBK TRADE, která surovinu (původem z Íránu) nakoupila od firmy MB INDUSTRY s.r.o. Chrastava. Firma IBK TRADE dodala zpracované pistácie společnosti AHOLD Czech Republic, a.s. v množství 358,4 kg.

Mrazy poškodily ovocné sady, nejvíce utrpěly hrušky a třešně

Mrazy v noci na středu v Česku vážně poškodily část ovocných sadů. Nejvíce budou zřejmě postižené výsadby hrušek a třešní. Hlavní ovocný druh, jablka, by mrazy mohl přečkat bez extrémních ztrát. ČTK to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Přesnější vyčíslení škod v tuto chvíli podle něj není možné. "Minimálně týden musíme počkat. Pak se teprve uvidí, jak moc mrazy sady poničily," řekl Ludvík. Připomněl, že vlna mrazů ještě neskončila a mrznout má i v noci na čtvrtek.

Dovoz mléčných výrobků ze třetích zemí v rámci celních kvót

Nařízením Komise (ES) č. 2535/2001, v platném znění, se stanovuje režim pro podávání žádostí o licence pro dovoz ze třetích zemí v rámci celních kvót. Žádosti o licence pro dovoz v období od 1. července do 31. prosince 2011 se podávají v termínu od 1. do 10. června 2011. Žádosti mohou podávat pouze dovozci registrovaní pro dovoz mléčných výrobků v rámci celních kvót na období od 1. července 2011 do 30. června 2012.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info