Souhrn událostí uplynulých dní – 6. – 8. 5. 2011

ČOI objevila nedostatky u části prodejců na výstavě Flora Olomouc

Více než polovina prodejců, které zkontrolovali na přelomu dubna a května na mezinárodní výstavě květin Flora Olomouc pracovníci České obchodní inspekce (ČOI), pochybila. Zákazníky například řádně neinformovali o ceně výrobků. Na pokutách inspektoři na výstavě vybrali 17.200 korun. ČTK o tom dnes informovala mluvčí ČOI Miloslava Fléglová. Vedení Výstaviště Flora, pořadatel výstavy, k výsledkům kontroly uvedlo, že za dodržování předpisů ve stáncích neodpovídá.

Sněmovna schválila zavedení certifikátu pro biopaliva

Sněmovna dnes schválila vládní novelu, podle které se budou muset prodejci pohonných hmot, distributoři biopaliv i pěstitelé prokazovat certifikátem, že při výrobě a dopravě biosložky byla splněna kritéria udržitelnosti. Ta spočívají v tom, že při použití prodávaného paliva vzniklo méně emisí oxidu uhličitého než spalováním nafty a benzinu, i když se započítají emise uvolněné do ovzduší při jeho výrobě a distribuci. Novela zákona o ovzduší nyní zamířila do Senátu.

Česká republika aktivně pracuje v Organizaci spojených národů pro výživu a zemědělství

Zapojení České republiky ve vrcholných orgánech Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) je v současnosti mnohem větší než v předchozích letech. V této mezinárodní organizaci zaujímáme, jako jedna z mála nových členských zemí EU, vlivné a efektivní postavení. Na začátku května se konalo na Ministerstvu zemědělství v Praze zasedání Českého výboru pro spolupráci s FAO, kde jeho předseda - náměstek ministra Juraj Chmiel uvedl: „Letošní aktivity FAO považuji za důležité, vzhledem ke změnám, které by měly přinést zásadní zvrat v činnosti této instituce.

Začala platit novela vyhlášky o nealkoholických nápojích, pivu, lihovinách a dalších druzích potravin

Zejména oblast nealkoholických nápojů, piva a lihovin upravuje novela vyhlášky, která začala platit 1. května 2011. Obsahuje například nové členění skupin piva a upravuje používání slova „starý“ u destilátů. Ministerstvo zemědělství chtělo novelizací kromě jiného reflektovat nové postupy při výrobě potravin uvedených v této vyhlášce. „Nejvýraznější změny nastávají v oblasti výroby piva, vyhláška obsahuje nové členění skupin piva.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info