Podpora biopotravin českého původu

Další tisková konference Agrární komory ČR byla zaměřena na podporu biopotravin českého původu. Tentokrát šlo o zviditelnění biovín, biohořčice a hovořilo se i o významu produkce technického konopí a semene z ekologických ploch.

„Šlechtitelský tým Vinselekt se snaží získat odolné odrůdy, které lze pěstovat s minimální, případně s žádnou chemickou ochranou. Na vlastní šlechtění navazuje i způsob pěstování, který podporuje ekologické povědomí. Šetrné obdělávání půdy zamezující erozi doplňuje cílevědomá biologická ochrana vinic proti chorobám a škůdcům.,“ uvedl na tiskové konferenci ředitel vinařské firmy Vinselekt rodiny Michlovských Miroslav Majer. „Z nových odrůd se získávají hrozny určené k produkci přírodních biovín a biomoštů bez chemické ochrany a konzervace. Od roku 1997 vlastní šlechtitelská stanice Vinselekt certifikát Bio-produkt ekologického zemědělství provína Malverina a Laurot,“ dodal Majer. Vyvrátil fámu, že by biovína byla méně chutná, plná a lahodná jako produkce z běžně ošetřovaných vinic.

Biohořčice má specifickou chuť

„V současné době získávají biopotraviny mezi spotřebiteli čím dál větší oblibu a stále více spotřebitelů se zajímá o to, co konzumuje a v jaké kvalitě. Při této vzrůstající poptávce po biopotravinách se objevila též řada bio masných a uzenářských výrobků, k nimž by byla vhodným doplňkem biohořčice,“ uvedl na tiskové konferenci Zdeněk Štěpánek, generální ředitel firmy Boneco a.s., která je na českém trhu známá jako výrobce hořčic, majonéz, tatarských omáček a dalších specialit tohoto druhu.

„Firma Boneco, a. s., proto přišla s obohacením trhu o tento výrobek v kvalitě bio, s vynikající chutí klasické plnotučné hořčice,“ dodal Štěpánek. Bio plnotučná hořčice je vyráběna řemeslně, v malém objemu, z vybraného biohořčičného semínka. Hořčičné semínko bylo vypěstováno v České republice v podhůří Orlických hor, znovuobjeveným zdravým způsobem bez použití chemikálií. Při výrobě je toto semínko nejprve namočeno do směsi biovinného octa a vody s biotřtinovým cukrem. Poté je směs rozdrcena na mlýnském kameni. Během několika dnů dozrávání získává hořčice svoji nezaměnitelnou chuť a aroma, podpořené ještě použitím vinného octa.

Biohořčice je vyrobena bez jakýchkoli barviv, neobsahuje GMO a je vhodná pro bezlepkovou dietu. Výroba biohořčice probíhá v časovém oddělení od konvenční výroby hořčice a podléhá certifikaci a pravidelné přísné kontrole státních dozorových orgánů.

V současné době je bio plnotučná hořčice Boneco ve skleničce 180 g a s trvanlivostí šest měsíců.

Konopné semínko i v jogurtech z Olmy

Technické konopí Václav Říha pěstuje na třiceti hektarech polí ekologickým způsobem na Příbramsku. Novinářům vysvětlil, v čem je přínos hořčičného semínka lidskému zdraví. Obsahuje dvacet aminokyselin, včetně osmi esenciálních. Tvoří ho 25 % jednoduchých proteinů, 31 % tuků a 34 % uhlohydrátů. Má vysoký obsah vitamínů E, B1 a B2.

Konopí dokáže díky obsahu EMK (nenasycených mastných kyselin) účinně odvrátit následky vysokých hladin cholesterolu v krvi a je dokázáno, že snižuje riziko srdečního infarktu. Farma Václava Říhy úspěšně spolupracuje s lékaři z několika významných pracovišť v ČR, ale i v zahraničí. Zejména je to s izraelskými specialisty, kteří mimo jiné sledují vliv tohoto semene na krvetvorbu.

V poslední době se konopné semínko přidává do některých jogurtů z Olmy Olomouc.

Billa plní sliby

Zástupci řetězce Billa, s nimiž Agrární komora ČR spolupracuje již druhým rokem na projektu co nejvíc českých biopotravin do regálů tohoto supermarketu, představili novinářům i další splněný projekt s názvem Vocílka. „Z etiket masa s logem Vocílka zákazníci získají detailní informace. U hovězího masa jde například o všechny údaje o zvířeti od věku a původu až po místo porážky. Uzeniny Vocílka, mezi kterými jsou různé druhy šunky, salámů a také například Vídeňské minipárečky, dodávají čeští zpracovatelé. Všechny jsou vyrobeny podle místních tradičních receptur a navíc neobsahují laktózu a jsou přirozeně bezlepkové. Značku Vocílka Billa vyvinula ve spolupráci se zákazníky,“ řekl novinářům Jaroslaw Szczypka, generální ředitel Billy. Potvrdil, že v Bille je ze 100% veškeré maso jen z českých chovů.

Eugenie Línková

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info