Kraj zvýšil podporu malých obcí

Krajští zastupitelé na svém jednání dne 22. dubna vybrali 138 projektů obnovy venkova, které podpoří 45 miliony korun. Příspěvek v Programu obnovy venkova Olomouckého kraje využijí starostové obcí do 2 tisíc obyvatel, svazky obcí, akční skupiny a mikroregiony, a to na opravy obecního majetku, rekonstrukce obecních komunikací či zpracování územních plánů. Například v Kopřivné na Šumpersku z krajských peněz postaví autobusovou zastávku, v Hněvotíně v Olomouci opraví učebny základní školy. Na budově obecního úřadu Bouzov opraví střechu a fasádu, v Iváni na Prostějovsku zrekonstruují šatny a klubovnu sportovního areálu.

Mikroregion Moravskoberounsko požádal o nové skladovací prostory pro technické vybavení používané při kulturních akcích mikroregionu, které chce vybudovat v Domašově nad Bystřicí. Krajští zastupitelé rozhodli tomuto projektu poskytnout 261 tisíc korun. Peníze na nové územní plány či jejich aktualizace získají například obce Skalka na Prostějovsku, Uhelná na Jesenicku, či v Lazníkách na Přerovsku.

„Chceme podporovat infrastrukturu obcí a jejich územní plánování. U mikroregionů si uvědomujeme, že potřebují pro své kulturní nebo společenské akce lepší zázemí. Proto jsme letos navýšili peníze v rozpočtu Programu podpory venkova z původních 40,5 milionů korun na 45 milionů korun,“ uvedl Martin Tesařík, hejtman kraje.

V tomto roce žadatelé zaslali kraji 251 projektů za více než 86 milionů korun. V minulém roce byla částka o 5 milionů korun vyšší, nicméně podaných žádostí bylo pouze 239. Zastupitelé v roce 2010 schválili celkem 111 projektů. I přes navýšení finančních prostředků byl letos zájem o příspěvek z programu téměř dvojnásobný.

Seznam všech podpořených projektů z Programu podpory venkova v roce 2011 je k dispozici na krajských stránkách zde. Více informací o Programu obnovy venkova poskytne Josef Londa z odboru strategického rozvoje kraje (j.londa@kr-olomoucky.cz , telefon 585 508 322).

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info