Souhrn událostí uplynulého dne – 9. 5. 2011

Farmáři chtějí zjednodušení pravidel přímého prodeje

Malé zpracovatele zemědělských produktů trápí přísné předpisy, které jim znesnadňují prodej výrobků přímo ze dvora jejich hospodářství, uvedla Asociace soukromého zemědělství (ASZ). Sedlákům se nelíbí, že pro malovýrobce platí stejně přísné normy jako pro velké zemědělské a potravinářské podniky. Ministerstvo zemědělství (MZe) v polovině dubna uvedlo, že do dvou let legislativu malovýrobcům zjednoduší minimálně na úroveň jejich kolegů v Rakousku a Německu.

Podpora biopotravin českého původu

Další tisková konference Agrární komory ČR byla zaměřena na podporu biopotravin českého původu. Tentokrát šlo o zviditelnění biovín, biohořčice a hovořilo se i o významu produkce technického konopí a semene z ekologických ploch. „Šlechtitelský tým Vinselekt se snaží získat odolné odrůdy, které lze pěstovat s minimální, případně s žádnou chemickou ochranou. Na vlastní šlechtění navazuje i způsob pěstování, který podporuje ekologické povědomí.

Evropský komisař odsoudil GMO

Produkce geneticky modifikovaných rostlin nesplňují podmínky pro výrobu kvalitních potravin, různorodou stravu a přirozenou biodiverzitu. Řekl to evropský komisař pro zemědělství Dacian Ciolos. Komisař je dle svých slov silně nakloněn tradičním formám zemědělství a geneticky upravené produkty považuje za rizikové - mohly by poškodit důvěru spotřebitelů v potraviny produkované v EU. Komisař v rozhovoru pro rumunský deník Adeverul dodal, že evropské zemědělství by nemělo být založeno na produkci levných potravin za jakoukoli cenu a poptávka spotřebitelů po kvalitních produktech by neměla být naplněna GMO produkty.

EU zvýšila produkci mléka i jeho export

K dalšímu zvýšení dodávek mléka do mlékáren v Evropské unii došlo i v měsíci březnu. Podle prvních odhadů ZMB (Zentrale Milchmarkt Berichterstattung, Ústřední tržní zpravodajství se sídlem v Berlíně) bylo v porovnání s předchozím měsícem v průměru dodáno o 2,8 % mléka více. Nadprůměrné dodávky mléka byly především ve Francii, Irsku a ve Velké Británii. V první čtvrtletí letošního roku bylo množství dodaného mléka v meziročním srovnání vyšší o 2,8 %, ale pouze o 1,5 % vyšší v porovnání se stejným obdobím roku 2009.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info