Ve sporu o pomazánkové máslo jde o princip

Otázka existence či neexistence pomazánkového másla je stěžejním zájmem nejen řady českých mlékáren a spotřebitelů, ale také obhajobou národních zájmů nového členského státu proti bývalé EU-15.

Není žádným tajemstvím, že ve starých členských zemích je naprosto běžnou záležitostí, že řada výrobků, které mají ve svém názvu máslo a ve skutečnosti žádným máslem nejsou, má udělenu výjimku z předpisů pro označování roztíratelných tuků. Neexistuje tedy žádný důvod, proč by podobnou výjimku nemohlo mít české pomazánkové máslo. Navíc čeští mlékaři požadují na rozdíl od starých členských států platnost této výjimky pouze na území České republiky, a to z jednoduchého důvodu – český spotřebitel je za téměř 40 let existence pomazánkového másla na tento název výrobků zvyklý a rozhodně ho s normálním, předpisovým máslem nezaměňuje.

Zdá se tedy, že důvodem pro tento soudní spor není ohrožení spotřebitele klamavým označením, ale pouze a jedině prosazení nesmyslného požadavku Evropské komise. A je s podivem, že se tak děje v době, kdy sama Evropská unie prosazuje podporu a význam tradičních a regionálních specialit. Pomazánkové máslo totiž není ničím jiným než pravou tradiční regionální specialitou České republiky a o toto označení také stále ve spolupráci s Českomoravským svazem mlékárenským v evropské unii usilujeme.

O to více je zarážející, jak vyplývá z článku „Česká lež o pomazánkovém másle“ uvedeném v MF Dnes dne 9. 5. 2011 v rubrice Názory, že se v tomto sporu přidává na stranu Evropské komise svým zcela zbytečným komentářem i volený český zástupce v Evropském parlamentu, který by jako první měl v Evropě obhajovat české priority, české tradice,české výrobce a výrobky. Zatím se zdá, že pana europoslance hájení českých zájmů a tradic v zemědělsko-potravinářském sektoru na evropském fóru příliš nezajímá. Udivující je také skutečnost, že pan europoslanec Jiří Havel se dosud k oblasti zemědělství a potravinářství veřejně nevyjadřoval. Je potřeba ale upozornit, že takovýto postoj rozhodně obrazu České republiky příliš neprospívá, zvláště když zbytek zástupců tohoto sektoru včetně ministerstva zemědělství je v této kauze vzácně jednotný. Možná je ale příčina zcela jiná: třeba panu europoslanci jen nechutná pomazánkové máslo…

Více informací:

Oddělení komunikace a vnějších vztahů

Ing. Dana Večeřová, tisková mluvčí

tel.: 296 411 184, 602 704 859

e- mail: vecerova@foodnet.cz

Internet:http://www.foodnet.cz

Adresa: Počernická 96/272, Praha 10 – Malešice, 108 03

10052011 - TZ - Ve sporu o pomazánkové máslo jde o princip.doc [73.00 KB]

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info