Souhrn událostí uplynulého dne – 10. 5. 2011

Obchodníci kritizují náhradu za zákon o významné tržní síle

Obchodníci kritizují návrhy novel zákona o ochraně hospodářské soutěže a zákona o cenách, které jako náhradu za zákon o významné tržní síle vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu společně s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeňka Juračky je nový návrh regulace vztahů mezi obchodníky a dodavateli špatně koncipovaný a může přispět k růstu cen potravin.

Vlastníci půdy se obávají jejího prodeje cizincům

Svaz vlastníků půdy České republiky se obává výprodeje zemědělské půdy do zahraničích rukou, řekl dnes na tiskové konferenci jeho předseda František Janda. Zákaz prodeje půdy cizincům si Česko vyjednalo při vstupu do EU před sedmi lety, tato výjimka ze strany unie přestala platit počátkem letošního května. Podle Jandy je přitom vlastnictvím půdy vymezena česká státnost. "My nepodporujeme prodej půdy cizincům, ale máme vážné obavy, že k takovému vývoji může dojít," uvedl Janda.

ČR: Rekordní nárůst spotřeby fairtradových výrobků: v roce 2010 o 30 milionů

Podle právě dokončené analýzy dosáhl maloobchodní obrat s produkty fair trade v České republice v roce 2010 rekordních 80 milionů korun. Je to o celých 60 procent více než v roce 2009. Nárůst dokazuje trend zvyšujícího se zájmu české veřejnosti o pracovní podmínky zemědělců a řemeslníků v rozvojových zemích, kteří produkují plodiny a výrobky naší každodenní spotřeby. Mezi nejoblíbenější fairtradové produkty patří v ČR již tradičně fairtradová káva, čokoláda a čaj.

Ministryně Aigner chce rozšířit pěstitelské plochy energetických rostlin

Plochy energetických rostlin v Německu by mohly stoupnout ze současných 1,8 mil. ha na přibližně 3 mil. ha. Německá ministryně zemědělství Ilse Aigner (CSU) chce výrazně zvýšit pěstitelské plochy rostlin k získávání energie. Plochy by mohly stoupnout ze současných 1,8 mil. ha na přibližně 3 mil. ha, sdělila ministryně minulý týden regionálnímu deníku Passauer Neuen Presse. Díky tomu by teoreticky mohlo být vyrobeno více než 45 terrawatthodin bioelektřiny ročně.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info