Vědomostní a výtvarná soutěž s Lesy ČR u příležitosti Mezinárodního roku lesů

V rámci aktivit organizovaných u příležitosti Mezinárodního roku lesů, který na letošek vyhlásila Organizace spojených národů, připravily Lesy ČR pro veřejnost, děti i dospělé, dvě zajímavé soutěže. První, vědomostní soutěž „Lesníkův kvíz“ je určena mládeži od 15 let a dospělým. Do druhé, výtvarné soutěže „Přírodu maluj, pastelkou čaruj“ mají šanci zapojit se děti od mateřských přes základní až po střední školy. Obě soutěže organizačně zajišťuje odbor marketingu a komunikace Lesů ČR.

Lesníkův kvíz

Tuto soutěž rozdělenou do dvou kol, „Lesníkův kvíz I.“ a „Lesníkův kvíz II.“, uvítají především lidé mající rádi přírodu a se zájmem dozvědět se více o lesnictví a lesním hospodářství. Úkolem soutěžících je správně odpovědět na několik otázek na téma dřeviny, lesnictví, ochrana přírody, odborné pojmy v lesnictví a fauna a flóra našich lesů. Soutěžící mají u každé otázky na výběr ze čtyř variant odpovědí. Své odpovědi pak zaznamenají na odpovědní formulář a zašlou poštou na ředitelství Lesů ČR v Hradci Králové. Uzávěrka prvního kola je 27. června. Druhé kolo bude zveřejněno po zpracování výsledků a vyhlášení kola prvního. Ze všech správně vyplněných formulářů s nejvyšším počtem správných odpovědí budou vylosováni tři výherci, kteří obdrží věcné ceny.

Přírodu maluj, pastelkou čaruj

„Jak budou lesy vypadat za 50 let?“ je téma výtvarné soutěže pro děti z mateřských, základních a středních škol. Výtvarné práce mohou mít různé provedení, může jít třeba o kresby, malby či koláž. Formát prací by měl být A5, A4 nebo A3.

Soutěží se v celkem čtyřech kategoriích:

děti do 6 let (MŠ)

děti 6 – 10 let (1. stupeň ZŠ)

děti 11 – 15 let (2. stupeň ZŠ)

16 a více let

Uzávěrka soutěže je 27. června. Odborná komise vybere v každé kategorii tři nejlepší práce, jejichž autoři obdrží do týdne od vyhodnocení soutěže věcné ceny. Oceněné práce budou navíc zveřejněny na oficiálních internetových stránkách Lesů ČR.

Kde najít bližší podrobnosti?

Veškeré detailní informace k oběma soutěžím včetně otázek, variant odpovědí i odpovědního archu k soutěži „Lesníkův kvíz“ jsou veřejnosti k dispozici na oficiálních internetových stránkách Lesů ČR www.lesycr.cz. Z titulní stránky stačí prokliknout odkaz Mezinárodní rok lesů. Případně lze využít přímých prokliků Lesníkův kvíz nebo Výtvarná soutěž.

Adresou pro zasílání odpovědí a výtvarných prací je odbor marketingu a komunikace Lesů ČR, Přemyslova 1106, Hradec Králové, 501 68. Obálku s odpověďmi označte heslem „Lesníkův kvíz.“ Obálku s výtvarnými pracemi pak heslem „Výtvarná soutěž.“

Kromě toho, že byl rok 2011 OSN vyhlášen Mezinárodním rokem lesů, probíhá v ČR navíc ve dnech 9. – 15. května již čtvrtý ročník Týdne lesů, který si klade za cíl zviditelnění lesnického sektoru a zvýšení obecného povědomí o lese a jeho významu pro společnost. Pro veřejnost je Týden lesů příležitostí navštívit les společně s lesníky, dozvědět se o něm mnoho zajímavého a lépe porozumět trvale udržitelnému lesnímu hospodářství.

V Hradci Králové, 10. května 2011

Zbyněk Boublík

Tiskový mluvčí Lesů ČR

Tel.: +420 724 813 301,

E-mail: Boublik@lesycr.cz

Poznámky pro editory:

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR).

Podnik ročně vytěží v průměru 7 až 8 milionů m 3 dřeva.

Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Organizace spojených národů (OSN) vyhlásila rok 2011 Mezinárodním rokem lesů (International Year of Forests - IYF). Cílem akcí uskutečněných pod hlavičkou tohoto roku je připomenout veřejnosti význam lesů a lesního hospodářství pro společnost. Ústředním mottem roku je „Lesy pro lidi”. K veřejnosti se dostanou informace vysvětlující vliv lesů na stav klimatu, vliv lesů na kvalitu vody a ovzduší, význam dřeva jako obnovitelné suroviny, význam péče o les a další témata.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info