Souhrn událostí uplynulého dne – 11. 5. 2011

Ve sporu o pomazánkové máslo jde o princip

Otázka existence či neexistence pomazánkového másla je stěžejním zájmem nejen řady českých mlékáren a spotřebitelů, ale také obhajobou národních zájmů nového členského státu proti bývalé EU-15. Není žádným tajemstvím, že ve starých členských zemích je naprosto běžnou záležitostí, že řada výrobků, které mají ve svém názvu máslo a ve skutečnosti žádným máslem nejsou, má udělenu výjimku z předpisů pro označování roztíratelných tuků.

ASZ: Hospodaření s půdou by se mělo zlepšit

Velké zábory půdy kvůli pokračující výstavbě podle předsedy Asociace soukromého zemědělství (ASZ) Josefa Stehlíka komplikují hospodaření českých zemědělců. Půda podle asociace postupně mizí kvůli rozšiřování městských aglomerací a také činností některých velkých firem. Sedlákům se rovněž nelíbí údajně nedostatečná ochrana půdy proti znehodnocování. "My půdu považujeme za základní a nenahraditelnou komoditu pro venkov a zemědělství. Jsme přesvědčeni, že se s ní stále nehospodaří takovým způsobem, jaký by si půda zasluhovala."

Agrofert koupil výrobce biolihu Ethanol Energy

Společnost Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše koupila firmu Ethanol Energy, která ve Vrdech u Čáslavi vyrábí biolíh a další produkty. ČTK o tom dnes informoval ředitel divize pohonných hmot a biopaliv Agrofertu Martin Kubů. Cenu, za niž Babišova společnost od dosavadního majitele Otakara Moťky Ethanol Energy koupila, firmy nezveřejnily. Podle Kubů lihovar ve Vrdech dokáže zužitkovat až 150.000 tun obilí nebo kukuřice ročně a v budoucnu by měl zpracovat také až 200.000 tun cukrové řepy.

Vyhláška na ochranu zemědělské půdy

Ministerstvo životního prostředí se aktivně zasazuje o ochranu kvalitní půdy. Stanovilo proto pět tříd ochrany, v rámci kterých jsou podle kvality půdy odstupňovány platby za její vynětí ze zemědělského půdního fondu. Vyhláška již vyšla ve sbírce zákonů. Půdu můžeme považovat za jeden z neobnovitelných přírodních zdrojů. Neplní pouze základní funkci substrátu pro pěstování kulturních plodin a zajištění potravinové soběstačnosti pro obyvatele ČR.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info