Souhrn událostí uplynulého dne – 12. 5. 2011

O budoucnosti Společné zemědělské politiky EU jednal s europoslanci ve Štrasburku náměstek Chmiel

Hlavní aspekty pozice České republiky k reformě Společné zemědělské politiky představil ve francouzském Štrasburku poslancům Evropského parlamentu náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel. Odborníci z Ministerstva zemědělství budou s českými zástupci v Evropském parlamentu úzce spolupracovat na prosazování zájmů ČR, jak je popisuje pozice, kterou jednotně podpořily i resortní nevládní organizace.

SZIF vyplatil v 1.čtvrtletí dotace za více než 10 mld. Kč

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) vyplatil v prvním čtvrtletí roku zemědělcům na dotacích 10,3 miliardy korun. Čtyři miliardy pocházely ze státního rozpočtu, větší část pak z Evropské unie. Fond očekává, že do konce roku vyplatí dotace ve výši 38 miliard korun, zhruba o tři miliardy více než loni. Nejvýznamnější agrární platbou je jednotná platba na plochu známá pod zkratkou (SAPS). Její výše by letos měla meziročně vzrůst zhruba o deset procent, naopak o několik miliard méně než loni mají zemědělci dostat u národních doplňkových plateb.

V Čechách pomrzla většina hroznů

Mráz, který před týdnem udeřil zejména v západní polovině republiky, způsobil vinařům a pěstitelům ovoce v Čechách škody v řádech desítek milionů korun. Na většině vinic v Čechách mráz zničil sto procent hroznů, takže značná část vinařů nebude moci vyrábět víno ze svých hroznů a bude je muset draze nakoupit jinde. Ovocnáři pak hovoří o největších škodách za posledních 20 let, na některých místech i za půlstoletí.

Ministr Fuksa otevřel nové farmářské tržiště v Praze Na Františku

František je název nového farmářského tržiště nabízejícího zeleninu, ovoce, ryby, maso, uzeniny a pečivo, které dnes otevřel ministr zemědělství Ivan Fuksa. Tuto novou možnost nákupu čerstvých potravin mohou obyvatelé i návštěvníci Prahy 1 využívat na vltavské náplavce mezi hotelem Intercontinental a nemocnicí Na Františku podle organizátorů každý čtvrtek. Lidé podle ministra Fuksy stále častěji dávají přednost nákupu na trzích před neosobními supermarkety a žádají kvalitu a čerstvost.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info