Řepka opět trápí zvířata i lidi

Řepky olejky v regionu letos nepřibylo, stále ale je lukrativní plodinou pro zemědělce.

Řepka olejka zaplavila pole v regionu. Pro zemědělce je tato komodita prý stále lukrativní záležitostí, pro alergiky i lesní zvěř zdrojem mnoha zdravotních komplikací.

„Ač se to z pohledu do přírody nezdá, řepky na Klatovsku oproti minulým rokům nepřibylo. Letos je v regionu oseto 4800 hektarů řepky, což je stejné jako v loňském roce a dokonce o sto hektarů méně než v roce 2009,“ říká ředitelka Okresní agrární komory v Klatovech Jiřina Jandová.

Největšími pěstiteli řepky na Klatovsku jsou Měcholupská zemědělská a. s., která letos osadila řepkou téměř 400 hektarů, a Zemědělské družstvo Měčín. Významnými pěstiteli jsou také zemědělské společnosti ve Velkém Boru a Malém Boru.

„Bohužel nepříznivé počasí na přelomu srpna a září loňského roku, kdy se řepka na polích seje, způsobuje to, že některé porosty jsou slabé a na mnoha plochách je vysoká mezerovitost, takže tam porosty vůbec nejsou,“ popisuje situaci na polích ředitel Měcholupské zemědělské a. s., Zdeněk Vlasák.

Řepka se vyplácí

Dá se proto předpokládat, že některé zemědělce čeká nižší úroda řepky než v minulosti. Přesto se její pěstování vyplácí. Cena se totiž prozatím stále drží na 10 000 Kč za tunu této komodity, což může pro některé zemědělce znamenat výrazné snížení finančních ztrát z minulosti.

Zemědělci si sice mnou ruce radostí, ale alergici, kterých přibývá, považují období květu řepky za hodně nepříjemné.

„V tomto období musí alergici, kterým řepka vadí, omezit svůj pobyt v přírodě. Řepka je velký agresor, který přidělává lidem s těmito obtížemi velké starosti. Mají zarudlé oči, rýmu, mohou mít kašel. Většinou se alergici na toto období dopředu připravují. Já sám patřím mezi ty, kterým řepka komplikuje výrazně život,“ říká praktický lékař z Měčína Miroslav Horn.

Silný alergen

S pěstováním řepky v tak velkém množství nesouhlasí ani alergoložka Helena Jiráková z Klatov. „Pro mnohé lidi může být období květu řepky sice nepříjemné, ale větší problémy alergikům nadělají břízy, jívy, květy různých trav,“ dodala Jiráková.

Řepka nevadí jen lidem. Problémy má i lesní zvěř. „Řepka musí být vždy zaseta do začátku září. Pak začne rychle růst a tak právě řepka je v zimních měsících jednou z potravin, na kterou do polí chodí lesní zvěř, především srnky. Řepka však pro ně není vůbec vhodná. Při větší konzumaci této plodiny má zvěř zažívací problémy, je vysláblá, dokonce může i oslepnout, je malátná a někdy dochází i k úhynu. Proto nemáme řepku rádi. V tomto období, kdy je už vzrostlá a v plném květu, se porosty této plodiny stávají úkrytem pro divoká prasata. To opět dochází k problémům a střetům se zemědělci, jelikož černá zvěř v polích dělá velké škody, což se zemědělcům samozřejmě nelíbí,“ popisuje situaci Pavel Martin z Okresního mysliveckého sdružení v Klatovech.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info