Stavy drůbeže, skotu a prasat klesly na dlouholeté minimum

Stavy většiny hlavních druhů hospodářských zvířat v Česku za rok do počátku letošního dubna klesly. Nejvíce se snížily počty drůbeže, které poklesly o 14,4 procenta a stejně jako u skotu a prasat se propadly na dlouholeté minimum.

Prasat se v Česku nyní chová nejméně od konce druhé světové války. Počty ovcí, koz a koní naopak v uplynulém období vzrostly. Vyplývá to ze soupisu, který zveřejnil Český statistický úřad.

Zatímco na začátku loňského dubna čítaly chovy drůbeže v Česku 24,8 milionu kusů, letos to bylo již jen 21,3 milionu, což bylo nejméně od konce 60. let minulého století. Z toho slepic bylo 6,1 milionu, meziročně o 1,3 procenta méně. Téměř o pětinu se snížily stavy kuřat, z toho kuřat na výkrm bezmála o čtvrtinu. Ubylo také krůt, hus i kachen.

Podle ředitele Sdružení drůbežářských podniků Františka Matese stojí za klesajícími stavy drůbeže především rostoucí dovozy zejména z Polska a Brazílie. Drůbežáři přitom dlouhodobě upozorňují, že například jejich polští kolegové na rozdíl od nich nemusí chladit kuřecí maso vzduchem, ale vodou, což je levnější a znevýhodňuje tuzemské výrobce.

Ubývá především prasnic

Počty prasat poklesly od loňska o 160 000 kusů, tedy 8,4 procenta, na 1,75 milionu. Méně se jich v zemi chovalo naposledy v roce 1945. Snižovaly se především stavy prasnic, klesly o 15,3 procenta na 112 000 kusů. Podle Jana Záhorky z Agrární komory ČR fakt, že ubývá především prasnic, zřejmě v budoucnu způsobí další snižování stavů prasat.

Zemědělci již několik let upozorňují, že chov prasat je pro ně ztrátový a nemohou cenově konkurovat levným dovozům vepřového z ciziny. Ruší proto své chovy. Ještě v roce 1999 se v tuzemsku chovalo přes čtyři miliony prasat. Podle nedávného vyjádření Agrární komory soběstačnost v produkci vepřového letos v Česku klesne pod 50 procent.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa již dříve řekl, že ještě do konce prvního pololetí spustí zhruba sedm programů na podporu upadajících chovů prasat a kuřat v Česku. V některých z programů budou moci chovatelé získat desítky, v jiných stovky milionů korun.

Počet koní vzrostl

Stavy skotu se za rok do počátku letošního dubna snížily o 0,4 procenta na 1,34 milionu. Z toho počty krav vzrostly o 0,1 procenta na 551.536 kusů. O šest procent přibylo krav bez tržní produkce mléka, jejichž počet stoupl na 178 000.

Ovcí se na začátku dubna chovalo 209 000, zatímco před rokem to bylo přibližně 197 000. Počet v Česku chovaných koní meziročně vzrostl o čtyři procenta na 31 000, o sedm procent se na více než 23 000 zvýšilo množství chovaných koz a kozlů.

Výroba masa v Česku se v letošním prvním čtvrtletí meziročně snížila o 6,3 procenta na 122 660 tun. Projevil se v tom hlavně pokles výroby vepřového a drůbežího masa. Výkup mléka se od ledna do konce března naopak zvýšil o 0,4 procenta na 554,6 milionu litrů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info